‘A Tree With Roots: Fairport Convention And The Songs Of Bob Dylan’ – korijeni svega

Kompilacija koja funkcionira sasvim dobro kao podsjetnik na zvuk engleske inačice folk pokreta, njegovog najznačajnijeg predstavnika i neopisiv utjecaj glazbe Boba Dylana na glazbeni kozmos koji svojom pojavom oplemenjuje već više od pola stoljeća.

“A Tree With Roots: Fairport Convention And The Songs Of Bob Dylan”

Engleska grupa Fairport Convention koju su 1967. u Londonu osnovali Ashley Hutchings i Simon Nicol s gitaristom Richardom Thompsonom smatra se ključnim bendom britanskog folk rock pokreta. Na bend je najviše utjecao američki folk revival pokret šezdesetih, a nitko više nego ključna figura tog pokretka, legendarni Bob Dylan. Netom objavljena kompilacija “A Tree With Roots: Fairport Convention And The Songs Of Bob Dylan” okuplja na jednom mjestu sedamnaest snimki na kojima ovaj bend u raznim fazama karijere obrađuje pjesme tog velikog američkog trubadura.

Prije svega valja istaknuti kako je naziv ove kompilacije nespretno odabran, budući da je ime “A Tree With Roots” nosila neslužbena kompilacija kompletnih snimki Boba Dylana s The Bandom sa sessiona poznatih kao “The Basement Tapes”, a koja je godinama, sve do objavljivanja službenog izdanja u ediciji The Bootleg Series, bila jedini izvor uvida u velik dio tog materijala, pa je pod tim imenom mjesto u glavama fanova već zauzeto. I doista, kompilacija Fairport Conventiona jedan dio svog sadržaja crpi iz tog materijala. Pred kraj ploče naići ćemo tako na “Too Much Of Nothing” i “Million Dollar Bash”, a tu je i “Open The Door, Richard” s ispravljenim tipičnim dilanovskim hirom u kojemu je Bob ime protagonista samo u naslovu iz njemu poznatih razloga prekrstio u Homer.

Uvodno mjesto kompilacije rezervirano je za jedan od prvih pravih hitova koji je bend postigao sa “Si Tu Dois Partir,” francuskim prepjevom pjesme “If You Gotta Go, Go Now” izvorno nastale za vrijeme snimanja albuma “Bringing It All Back Home”, a tu je i velik broj drugih obrada pjesama koje se ili nisu našle na redovnim Dylanovim izdanjima poput “Lay Down Your Weary Tune” i “Percy’s Song” (obje Fairportove verzije snimljene su u emisiji Top Gear slavnog Johna Peela) ili pak “I’ll Keep It With Mine”, “Down in the Flood” te “George Jackson” koja je uvrštena u verziji uživo iz Howffa.

Na drugim mjestima naći će se i manje slavni brojevi koje je Dylan napisao (“Dear Landlord” s albuma “John Wesley Harding”), izvodio (folk standard “Jack O’ Diamonds”, “Days of ’49” sa “Self Portrait” ovdje u sjajnoj izvedbi pjevača Trevora Lucasa) ili u čijem je nastanku sudjelovao, kao što je tema iz filma “Easy Rider” u koautorstvu s Rogerom McGuinnom iz benda The Byrds. Kako obično biva s obradama Dylana, i ova kompilacija neusporedivo bolje funkcionira kada su u pitanju obrade takvih manje poznatih pjesama nego onih slavnih poput “Knocking on Heaven’s Door” i “All Along the Watchtower” kojima je teško više išta novo i inovativno dodati kako bi zasjale nekim svježim sjajem.

Na naslovnici albuma imenu benda dodana je još i ograda “& Friends” koja se odnosi na snimke benda Fotheringray koji je pokrenula glavna pjevačica Sandy Denny nakon što je napustila Fairport, te njezine dvije solo obrade “Tomorrow Is A Long Time” i “It Ain’t Me Babe” koje je snimila prije prerane smrti 1978. godine. Izvođačka šarolikost popraćena je i neujednačenošću između studijskih snimki i onih uživo, ali unatoč tome ovaj “A Tree With Roots” funkcionira sasvim dobro kao podsjetnik na zvuk engleske inačice folk pokreta, njegovog najznačajnijeg predstavnika i neopisiv utjecaj glazbe Boba Dylana na glazbeni kozmos koji svojom pojavom oplemenjuje već više od pola stoljeća.

Ocjena: 7/10

(UMC [Universal Music Catalogue], 2018.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X