Aborted Tortoise i Ghoulies u Klaonici – pržiona na australski način

Simpatični i neumoljivi Australci furioznim su koncertom pokazali zašto je njihova scena jedno od glavnih utočišta rock ‘n’ rolla.

Aborted Tortoise u Klaonici (Foto: Nikola Baras)

Napušteni industrijski krajolik Gradske klaonice koji u okruženju svjetlucave novogradnje djeluje gotovo distopijski na jednu je večer pretvoren u underground inačicu CERN-ovog sudarivača čestica.  Za ogromnu količinu oslobođene energije zaslužni su australski bendovi Aborted Tortoise i Ghoulies čiji je posjet obogatio koncertnu godinu, pogotovo jer su u pitanju bendovi koji su dio uzbudljive australske garage i punk scene. Ambasadori te vibrantne scene su sve poznatiji bendovi poput Amyl And The Sniffers i The Chats. I Aborted Tortoise i Ghoulies inače su usko povezani s Chatsima koji izdaju njihove albume putem vlastite izdavačke kuće Bargain Bin Records. Iščekivanje posjeta ambasadora našim krajevima ublažili su njihove kolegice i kolege koji su nas teleportirali na plažu u matični Perth.

Ghoulies u Klaonici (Foto: Nikola Baras)

Furioznim setom u trajanju od nepunih dvadesetak minuta Ghoulies su predstavili frenetični synth-punk s upakiranim elementima power-popa, ekstremnim tempom i brzim izmjenama ritmova. Ghoulies su rešetali publiku britkim i žestokim pjesmama čije trajanje varira u rasponu od 40 do 100 sekundi. Basist Alec i gitarist Charles dijelili su vokalne dužnosti, a bend koji još uključuje klavijaturisticu Indigo i bubnjara Alexa pokazao je izuzetnu sviračku potkovanost i preciznost. „Predah“ je bila nepostojeća riječ u vokabularu publike i benda koji praktički nije imao pauze između pjesama. No to je bilo samo zagrijavanje za finalni bend večeri.

Troje članova Ghouliesa – bubnjar Alex, gitarist Charles i basist Alec sviraju i u Aborted Tortoise kojeg još čine pjevač Connor Lane i gitarist Tom Milan. Tako je spomenuta trojka početak idućeg seta dočekala okupana znojem, no to im očito nije nimalo smetalo jer Aborted Tortoise od prve su sekunde zagrizli kao da sutra ne postoji. Pjevač Connor Lane većinu seta pjevao je skačući i uletavajući u prve redove potičući publiku na tradicionalno poganje, a gitaristi su radili grimase dok su prisutne rešetali otkačenim riffovima i solo dionicama.

Aborted Tortoise u Klaonici (Foto: Nikola Baras)

Cijeli doživljaj bio je intenzivan obzirom da je samo bubanj bio smješten na pozornici dok je ostatak benda stajao pred publikom s kojom se svako toliko stopio. Iako je pola benda već odradilo jedan ništa manje energičan set, svi su isijavali entuzijazmom i sirovom željom za svirkom koja je završila za nešto manje od trideset minuta.

Koliko bendovima ide dobro na proputovanju Europom govori i činjenica da su Ghoulies već na polovici turneje rasprodali sve ploče, audio kazete i majice, a Aborted Tortoise na zagrebačkom su koncertu imali još doslovno dva primjerka albuma na vinilu koji su po završetku nastupa nestali u nekoliko sekundi. Potpuno zasluženo.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X