Akua Naru u Vintage Industrialu – samo o ljubavi

U najavi premijernog hrvatskog koncerta Amerikanke s europskom adresom Akue Naru stoji da je ona hip-hop umjetnica, producentica, aktivistica i znanstvenica čiji je rad usmjeren na zagovaranje socijalne pravde i izgradnju zajednice, a nakon skoro dvosatnog nastupa pred punim klubom može se reći da je sve to uspjela prezentirati tijekom večeri ispunjene prvoligaškim organskim hip-hopom.

Akua Naru u Vintage Industrialu (Foto: Tomislav Sporiš)

Kvintet Akue Naru sazdan je od izvrsnih glazbenika. Za klavijaturista i pjevača Charlesa Lundya, o kojem Naru kaže da je „Brooklyn’s finest“, može se reći da on sam može biti orkestar u malom, kao što odaje dojam da ne postoji taj zakutak afroameričke soul i impro glazbe koji mu je nepoznat. Gitarist Lorijn von Piekartz je u stanju utkati sofisticirane neprimjetne jazzy pratnje rtijekom Naruinih monologa, ali i odvrnuti potenciometre svog instrumenta kad treba zakucati tour the force rock sola, dok je ritam sekcija koju čine basist Stephan Kondert i bubnjar Rick van Wort (koji ne može skinuti smješak s lica tijekom cijelog koncerta) famozno uigrana u grooveu kojeg isporučuje.

Kad je na čelu tako uigrane i podmazane glazbene mašine hip-hop pjevačica koja pršti energijom i željom za komunikacijom s publikom kao što je Akua Naru, stvari ne da ne mogu otići u pogrešnom smjeru, već ćete od početka do kraja biti izmješteni u najbolje moguće klupsko ozračje – dobit ćete po ušima Brookyln’s finest, jer vjerojatno tako nekako i zamišljate nešto najbolje na što možete nabasati u Brooklynu u subotu navečer, ako imate sreće. Sinoć je zagrebački Vintage Industrial Bar bio taj neki izmaštani bruklinski klub u kojem kao da je bila i takva nabrijana publika koja je uživala biti vođena od strane Akue Naru, a Akua Naru itekako zna voditi.

Akua Naru u Vintage Industrialu (Foto: Tomislav Sporiš)

Startala je moćno i nabrijano najavivši da će koncert biti: „All about love“, a taj lajtmotiv (kako se uostalom zove i njena trenutna turneja) bio je utkan u cijeli nastup prožet ritmom, dobrim raspoloženjem, kao i Naruinim stand-up pričama između pauza jer nema dobrog hip-hop koncerta ako izostane i dobar preaching, što je dio te kulture.

Ulazila je Naru i među publiku, može se reći prilično hrabro obzirom da je cijeli nastup bila bosa iako se tijekom nastupa čulo da su neke boce i čaše nekima slučajno ispale iz ruku u gomili prvih redova, no za ovu glazbenu lidericu nije bilo mira dok Zagreb nije bio „skuhan“ onako kako su prije njega bili skuhani Bukurešt, Beograd, Priština, Berlin i ostali gradovi trenutne joj europske turneje. Zagreb je te večeri dobio i svoj impro refren, time i himnu koju je zdušno pjevao cijeli Vintage Industrial.

Akua Naru u Vintage Industrialu (Foto: Tomislav Sporiš)

Publika je imala priliku premijerno čuti i nekoliko novih pjesama koje će se naći na Akuinom skorašnjem novom albumu, a posebno je dobru reakciju donijela pjesma posvećena njenom majčinstvu, pa se može reći da s njom kao da zatvora krug započet s „My Mother’s Daughter“ iz 2017. godine. U jednom trenutku je čak pitala publiku koju pjesmu želi, a prvo što je čula bilo je: „Poetry“ („Poetry: How Does It Feel?“ s nastupnog EP-ija iz 2011., op.a.), na što je oduševljeno konstatirala da pred sobom ima finu gomilicu vjernih fanova, a ne samo „slučajne padobrance“, no oduševljenje je bilo jednako osjetno u zraku bez obzira na omjer jednih i drugih te večeri u Vintage Industrialu.

Akua Naru uspjela je sinoć napraviti vjernu i oduševljenu zajednicu, i sudeći po reakcijama, novi susret mogao bi se dogoditi i brže nego bi se moglo očekivati. Ljubav koja je sinoć buktala ne može se tek tako zaboraviti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X