Trent Reznor: Streaming je smrtno ranio mnoge umjetnike

‘Super je ako si Drake, a nije sjajno ako si Grizzly Bear’ – Trent Reznor.

Trent Reznor (Foto: Al Pavangkanan / Wikimedia)

Trent Reznor iz Nine Inch Nailsa oštro se usprotivio streamingu, rekavši da je “smrtno ranio” mnoge umjetnike. Glazbenik je to komentirao u nedavnom intervjuu za GQ, gdje je ciljao na tvrtke kao što su Spotify i Apple Music zbog njihovih uvjeta plaćanja.

“Mislim da je užasna isplata usluga streaminga smrtno ranila cijeli niz umjetnika zbog čega je neodrživo biti umjetnik. Super je ako si Drake, a nije sjajno ako si Grizzly Bear. A stvarnost je sljedeća: pogledajte oko sebe. Imali smo dovoljno vremena za cijelu raspravu oko toga da ‘svi brodovi isplovljavaju’ i vidimo da ne isplovljavaju svi. Jedni su isplovili, drugi nisu i oni ne mogu zaraditi ni na koji način. I mislim da je to loše za umjetnost”, ustvrdio je Reznor.

Reznor je također rekao kako je “mislio da bi Apple možda mogao značajnije utjecati na poštenije plaćanje, jer su mnoge od usluga samo pogreška u zaokruživanja u usporedbi s onim što se nalazi drugdje, za razliku od Spotifyja koji je na tome ustanovio poslovni model.”

“Ali to je povezano s mnogim drugim političkim stvarima i problemima diskografije, i svatko pokušava zadržati svoj mali komad kolača i to je to što jest”, nastavio je i dodao: “Također mislim da shvaćam kako ljudi samo žele otvoriti slavinu i čuti glazbu. Slušatelji zapravo nisu zabrinuti zbog svih romantičnih sranja za koja sam mislio da su bitna. Kao naivan mladić pretpostavljao sam da ću, ako dođemo do ovoga gdje smo sada, biti stvarno, jako, jako bogat. To nažalost nije slučaj. Samo želim vidjeti umjetnike koji su plaćani za prodaju svojih albuma. Zar to ne bi bilo dobro? To bi bilo dobro mjesto za početak.”

Reznorova kritika dolazi u trenutku kad je Spotify službeno demonetizirao sve pjesme s manje od 1000 streamova. Nova politika stupila je na snagu 1. travnja, iako je platforma već neko vrijeme planirala taj potez.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X