Alan Vega ‘After Dark’ – noćni session ‘Elvisa iz pakla’

U svijetu diskografije malo što je unosnije od smrti – reizdanja i neobjavljeni albumi u rekordnom će roku stići na police dućana čak i u slučaju manje poznatih glazbenika, a sasvim je izvjesno i da će njihov posthumni opus ubrzo premašiti ono što su snimili za života. U tome u ideji nema ništa loše, no takve su se ‘iskopine’ kroz glazbenu povijest previše rijetko mogle mjeriti s regularnim pločama neprežaljenog pokojnika.

Alan Vega ‘After Dark’

Alan Vega iz Suicidea svakako je jedan od tih rijetkih primjera pošto su samo u posljednjih šest mjeseci svjetlo dana ugledala čak dva njegova iznimna albuma, praćena informacijama o skorom otvaranju arhiva prepunih snimaka nastalih u razdoblju od ranih sedamdesetih do 2016. godine. Čitavu priču još 2017. otvorio je vrlo solidan iako brutalno eksperimentalan “It”, nakon čega je uslijedio na radove utjecajnog mu bivšeg benda naslonjeni “Mutator”, a prije nekoliko tjedana stigao je i “After Dark”, zbirka pjesama koja bi manje upućenim poznavateljima Veginog lika i djela mogla zakucati priličan upitnik iznad glave. Sintesajzera i minimalističkih beatova nastalih na primitivnim ritam-mašinama, koji su oduvijek predstavljali zaštitni znak Suicidea, na “After Dark” skoro da i nema, već je u pitanju svojevrsni povratak korijenima pjevača i performera zvanog ‘Elvis iz pakla’.

Kompletan materijal nastao je tijekom jedne njujorške noći u sklopu sessiona na kojem su uz Alana sudjelovali članovi nepravedno zanemarenog američkog psychobilly benda Pink Slip Daddy, točnije gitarist Ben Vaughn, basistica i klavijaturistica Barb Dwyer, te Palmyra Delran na bubnjevima. Glazbena pratnja Veginim urlicima, vriskovima, uzdasima i reverbom nafilanom pjevanju u ovih je šest ‘ad hoc’ skladbi satkana od repetitivnog, hipnotizirajućeg koktela rockabillyja, surfa, bluesa, ranog rock’n’rolla, zahvaljujući Palmyrinom bubnjanju mjestimice bliskog i krautrocku.

Ponajbolja pjesma “Wings of Glory” moderno je čitanje balada pedesetih, mračni trip “Nothing Left” i “Out Of Town” ruše zidove između garaže i prašnjavog bluesa, dok “Hi Speed Roller” zvuči kao da se Gene Vincent vratio iz mrtvih i pridružio sessionu. Podsjećanja na radove Suicidea ipak ima pa je melodija “Wings of Glory” u velikoj mjeri preuzeta iz pjesme “Sweetheart” s drugog im albuma “Alan Vega/Martin Rev”, albuma na kojem se bez problema mogao naći i završni kaos “The Record Speed”. Ne smijemo zaboraviti ni “River of No Shame”, surf odsviran na način na koji bi ga izveli Neu! ili Can.

Vega je ovom prilikom glavnu ulogu prepustio instrumentalistima i svoj tok svijesti sveo na svega nekoliko parolaški jakih stihova poput uzvika ‘There is a future’ kojim na kraju “The Record Speed” kao da slušatelja pokušava probuditi i natjerati ga da se pokrene. Premda je ovaj album snimio samo godinu dana prije smrti i poslije teškog moždanog udara, njegov je vokal, s kojim u usporedbi i najbrutalniji ‘growl’ metalaca djeluje poput šaputanja na jastuku, i dalje posjedovao izuzetnu snagu i izazivao jednaku jezu, vraćajući nas u vrijeme kada je s Revom redovno šokirao posjetitelje Suicideovih koncerata.

“After Dark” je već treći posthumni zgoditak možda i najosebujnijeg lika koji je ikada stajao na bini. S obzirom da je superviziju svih budućih izdanja preuzela Alanova udovica i česta suradnica Liz Lamere, vjerujem kako će iz arhiva spomenutih na početku teksta izaći još puno zanimljivih stvari.

Ocjena: 9/10

(In The Red Records, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X