Album ‘4 lica jazza’ supergrupe YU – All Stars 1977 ponovno na vinilu

Naše područje uvijek je bilo iznimno bogato multitalentiranim jazz glazbenicima koji su stvarali karijere i na svjetskim pozornicama. U taj rang izvrsnosti ubrajaju se i članovi supergrupe YU – All Stars 1977 koji su 1978. godine za Jugoton objavili album ‘4 lica jazza’. S vremenom je album postigao kultni status i dosegao visoku cijenu na kolekcionarskom diskofilmskom tržištu.

YU – All Stars 1977 ‘4 lica jazza’

Samog osnivanja ove supergrupe i objavljivanja albuma prisjetio se u knjižici uz reizdanje tadašnji glavni urednik Jugotona Dubravko Majnarić. “…Boško Petrović me obavijestio o inicijativi osnivanja YU – All Stars ansambla u koji bi ušla nekolicina biranih solista bez obzira žive li na području bivše Jugoslavije ili u inozemstvu. I tako je uz podršku Centra za kulturnu djelatnost omladine, Koncertne direkcije Zagreb, Jazzovskog društva Ljubljana, Radiotelevizije Zagreb, Koncertne dvorane Lisinski i Jugotona oformljen ansambl u koji su ušli iz Zagreba Boško Petrović (vibrafon), Damir Dičić (gitara), Krešimir Remeta (kontrabas), iz Savezne Republike Njemačke Duško Gojković (truba i flugelhorn), Bora Roković (klavir), iz Beograda Jovan Miković (tenor saksofon), Nada Knežević (vokal) i iz Ljubljane Ratko Divjak (bubnjevi)…”

Album je snimljen u jesen 1977. u Zagrebu, a živi promotivni nastupi bili su u prosincu iste godine u Koncertnoj dvorani Lisinski i Omladinskom klubu Lapidarij u Zagrebu te u dvorani kina Union u Ljubljani, što je snimljeno i na televiziji. Idejno rješenje originalnog izdanja radio je Ordan Petlevski, a likovnu prilagodbu reizdanja Darko Kujundžić.

“Kad danas s odmakom od četrdeset godina slušamo ove izvedbe, svjedoci smo visoke razine muziciranja i poimanja jazza u bivšoj državi”, zaključuje Majnarić. Reizdanje na dvostrukom vinilu donosi remasterirane skladbe s originalnih magnetofonskih vrpci (Goran Martinac, Croatia Records Studio), download kod za besplatno preuzimanje mp3 verzija pjesama, ali i dodatnu knjižicu s tekstom Dubravka Majnarića, inicijatora ovog reizdanja i dugogodišnjeg jazz glazbenika i producenta.

Ovo izdanje je još jedna potvrda jazz izvrsnosti na našem području, a brojne nagrade koje se vežu uz imena spomenutih instrumentalnih i vokalnih solista dovoljno govore o njihovoj prepoznatljivosti na svjetskim jazz pozornicama.

Album “4 lica jazza” možete kupiti po cijeni od 169 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X