Album Azre ‘Ravno do dna’ četvrti tjedan na vrhu, dok K-pop dominira u prodaji stranih izdanja

Koncertni album ‘Ravno do dna’ (Croatia Records) sastava Azra četvrti tjedan zaredom nalazi se na broju jedan Top-liste prodaje.

Azra ‘Ravno do dna’

Grupa Parni valjak s remasterom diskografskog izdanja “Buđenje” (Croatia Records) vratila se u Top 5 i trenutno se nalazi na drugom mjestu. Povratak među pet najprodavanijih domaćih albuma, točnije na broj tri, ubilježio je i nosač zvuka “Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju” (Croatia Records) sastava Riblja čorba.

Mate Bulić ostvario je svoj najbolji rezultat u protekle tri godine, i s koncertnim albumom “Ja sam na vas ponosan (Live at Spaladium)” (Croatia Records) došao na četvrto mjesto, a grupa Haustor s izdanjem “Treći svijet” (Croatia Records) treći tjedan zaredom se nalazi na broju pet.

Tjedna top-lista prodaje Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovu kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovotjedna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 19. rujna do 25. rujna.

Ovo je prvi puta u povijesti Top-liste prodaje stranih izdanja kako su sve tri prve pozicije zauzeli albumi predstavnika žanra K-pop.

S ovotjednim rezultatom izdanje “Ravno do dna” Azre postalo je prvi album u 2022. godini spojio četiri tjedana zaredom na vrhu najprodavanijih domaćih izdanja. Zadnji album koji je spojio četiri i više tjedana na vrhu bio je “Inamorana” (Croatia Records), koji potpisuju Tonči & Madre Badessa. Četvrti album sastava kojeg predvodi Tonči Huljić, tijekom 2021. godine boravio je ukupno šest tjedana zaredom na vrhu, počevši u tjednom izvještaju od 5. svibnja.

Remaster kultnog koncertnog izdanja jedan je od tek tri albuma s četiri ili više tjedana na broju jedan Top-liste prodaje ove kalendarske godine. Isti rezultat ranije su ostvarili “Lipanj, srpanj, kolovoz” (Croatia Records) grupe Urban & 4 i reizdanje albuma grupe Haustor “Treći svijet” (Croatia Records). Oba albuma boravila su na vrhu liste šest neuzastopnih tjedana.

BLACKPINK ‘Born Pink’

Top 5 ovotjedne strane Top-liste prodaje dominiraju izdanja glazbenog žanra K-pop. Tako je broj jedan ovoga tjedna pripao albumu “Born Pink” (YG Entertainment/Universal Music Hrvatska) girl banda BLACKPINK.

Grupa BLACKPINK objavila je novi album nakon dvije godine zajedničke diskografske pauze, tijekom koje su članice objavljivale vlastite projekte. Koliko su dugo fanovi čekali njihov prvi zajednički nosač zvuka nakon dvije godine, pokazuju podaci o prodaji u Južnoj Koreji, gdje su u samo dva dana prodale više od 2,2 milijuna primjeraka, ostvarivši broj jedan na južnokorejskom mjerenju prodaje Circle Album Chart.

Osim u rodnoj Južnoj Koreji, sastav BLACKPINK ostvario je uspjeh i na američkom glazbenom tržištu. Ploča “Born Pink” postala je prvi nosač zvuka ženskog korejskog izvođača koji je došao na broj jedan liste Billboard 200, kao i prvi album ženskog sastava koji je došao na vrh te liste od ploče dua Danity Kane, objavljena 2008. godine. Osim toga, album “Born Pink” je prvi album ženske grupe K-popa koji je došao na vrh liste najprodavanijih albuma u Ujedinjenom Kraljevstvu.

“Born Pink” je treći album žanra K-pop koji je tijekom 2022. godine dospio na vrh strane Top-liste prodaje u Hrvatskoj. Ranije ove godine, na prvom mjestu boravili su antologija “Proof” (BIG HIT ENTERTAINMENT) grupe BTS i EP “Manifesto: Day 1” (BELIFT LAB) sastava Enhypen, i to po tri tjedna svaki.

Na drugom mjestu nalazi se izdanje “Girls” (Warner Records/Dancing Bear) sastava Aespa, dok je treća pozicija pripala grupi “Enhypen” s EP-jem “Manifesto: Day 1”. Ovo je prvi puta u povijesti Top-liste prodaje stranih izdanja kako su sve tri prve pozicije zauzeli albumi predstavnika žanra K-pop. U proteklih 15 tjedana, albumi K-pop žanra nisu boravili među tri najprodavanija strana izdanja samo jednom. Radi se o prošlotjednom izvještaju, kada su tri najprodavanija inozemna nosača zvuka potpisivali Pink Floyd, Arctic Monkeys i Red Hot Chili Peppers.

Harry Styles s pločom “Harry’s House” (Columbia/Menart) vratio se na četvrto mjesto, dok je grupa Megadeth ostala na broju pet s novim albumom “The Sick, The Dying… And The Dead!” (Tradecraft/Universal Music Group/Universal Music Hrvatska).

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X