Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Alfonso Santimone ‘4 Days’ – četiri zvučna dana s Danijelom Žeželjom

Glazba albuma ‘4 Days’ nastala je tijekom četiri multimedijalna performansa koji su se održali četiri uzastopna dana u svibnju 2021. u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar i u koja je bio uključen i naš ugledni strip crtač i slikar Danijel Žeželj, inače poklonik glazbenih projekata uz koja on djeluje na platnu inspiriran time što se događa u zvučnom dijelu.

Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Alfonso Santimone ‘4 Days’

Priča o našoj modernoj impro sceni odavno ne može proći bez spominjanja pulske braće Alena i Nenada Sinkauza koji doslovce dišu u duhu improvizatorskog pristupa, hvatanja i smještanja zvukova u vremenski niz onako kako ih dotad nisu slagali i kako ih više nikad potom neće ponoviti.

Uvijek treba spomenuti njihov nezaboravni sastav East Rodeo čije albume nisu nimalo zasjenile godine koje su prošle od njihovih objave, ili pak impro predstava „Malo je dovoljno“ u kojoj su zvučnim improvizacijama pratili Aleksandra Stojkovića ST-a iz Goribora u njegovoj naraciji vlastitih pjesničkih stihova koja je nekoliko godina bila jedan od najpopularnijih underground scenskih projekata u prostoru zagrebačkog SC-a.  Uz to nikako se ne smije propustiti reći da iza sebe imaju 13. izdanja pulskog impro festivala Audioart i da su izgradili takav status da priličan broj tamošnje publike hrli na taj događaj kako bi dobila kvalitetno iskustvo stvaranja glazbe u trenutku i za trenutak.

No u takvom radu i pristupu ono što obično pati jesu zapisi glazbe, tj. diskografski segment. Ne toliko iz razloga isplativosti u tržišnom smislu, jer impro svijet nije zanemariv, kao što je i glas o kvaliteti rada Sinkauza odavno probio granice naše zemlje, već je stvar u prilikama i procesu bilježenje tih prilika, konkretno, malo je glazbenika koji imaju toliko poput poput Neila Younga te da mogu priuštiti snimanje i arhiviranje svakog sessiona i nastupa. Dakle, albumi poput „4 Days“ su rijetkost, ali zato uvijek postoji opravdanost kad se pojave, a ovaj u nakladi njihovog vlastitog Kopaton Records i limitiranoj vinilnoj ediciji upravo donosi tu opravdanost.

Glazba albuma „4 Days“ nastala je tijekom četiri multimedijalna performansa koji su se održali četiri uzastopna dana u svibnju 2021. u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar i u koja je bio uključen i naš ugledni strip crtač i slikar Danijel Žeželj, inače poklonik glazbenih projekata uz koja on djeluje na platnu inspiriran time što se događa u zvučnom dijelu. Naravno da cijela stvar tu može funkcionirati i obostrano, u smislu da Žeželjevi potezi u kreiranju nadahnutih vizualizacija jednako tako mogu potaknuti i glazbenike u njihovoj kreaciji zvučne slike, u ovom slučaju Nenada i Alena Sinkauza, te Alfonsa Santimonea. Na koncu, nitko nikome ne brani da „4 Days“ doživi i kako svojevrsni soundtrack album, obzirom da s poznavanjem načina kako je nastao uvijek u glavi postoji imaginacija oko toga kakve Žeželjeve vizualne apstrakcije su nastajale uz glazbu.

Glazba na albumu složena je kronološki kao je i nastajala, što je još jedna odlika impro-pravovjernosti u kojoj svaka montaža remeti niz i nit razvoja izvedbi, a skladbe su jednostavno nazvane po danima; „Day 1“, „Day 2“, „Day 3“ i „Day 4“. Prethodi im „Day before“, dok „Day 2“ na kraju A strane vinila ima ekstenciju kroz „Later“, a završetak čine „Day after“ i „Day tripper“.

Zvučni potpis koji su kreirali Sinkauzi i Santimone nosi karakteristične tamne, nekad i zlokobne premaze, nešto što bi se moglo nazvati prequelom za noise čiji se dolazak konstantno predosjeća, ali se nikad ne može znat hoće li i kad doći, ili će jednostavno biti odgođen, tj. suspendiran.

Oni koji su dobro upoznati sa Žeželjevim strip opusom dobro znaju da je takav glazbeni pristup kao stvoren za njegove distopijske likovne vizure iz kojih majstorski zrači naglašeni kontrast. „4 Days“ je stoga dramaturški vođeno djelo kroz improvizacijski proces, pa od tuda proizlazi i potreba da bude zabilježeno u ovom obliku jer je to djelo koje, pojednostavljeno kazano, posjeduje svoju glavu i rep, dok je s druge strane potpuno otvoren uvid u živahnu i maštovitu zvučnu komunikaciju oslobođenu od stilskih i žanrovskih ograničenja.

Ako se netko pita po kojim aršinima se ovdje može izmjeriti izvrsnost, odgovor bi u kontra svijetlu značenja ‘impro’ trebalo sažeti u to da jako puno glazbenika gaji fokus da glazbom nešto kažu, a po tom putu umanje značaj onoga da prezentiraju što osjećaju. Kod Sinkauza je upravo to što osjećaju u danom trenutku najvažnija komponenta.

„4 Days“ je egzemplar upravo takvog pristupa. To nije eksperimet eksperimenta radi, već oblikovanje osjećaja trenutka, bilježenje neverbalnog dijaloga između glazbenika, i u ovom slučaju, one nevidljive komunikacije ista tri glazbenika s vizualnom komponentom ad hoc rada na mjestu događaja od strane jednog Danijela Žeželja. Ovo je izvrsna glazba za odmor od mnoštva glazbenih stereotipa.

Ocjena: 9/10

(Kopaton Records, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X