Amazon i Target bojkotiraju prodaju albuma ‘Beyonce’

Amazon je još jedna u nizu trgovačkih kompanija koja je odbila prodavati fizičke kopije novog albuma Beyonce Knowles.

  •  
  •  
Beyonce - 'Beyonce' (2013.)

Prošlog tjedan američki prodajni lanac Target najavio je bojkot prodaje fizičkog nosača zvuka Beyonce Knowles. Amazon se također pridružio bojkotu.

Američka pjevačica sve je iznenadila digitalnom objavom novog albuma „Beyonce” 13. prosinca kada se isti koji sadrži 14 novih pjesama i 17 video spotova bez ikakvih najava pojavio na iTunesu. Trik je upalio te je album u tri dana prodan u 820.000 kopija, a obzirom i na ekskluzivitet koji je Beyonce dala iTunesu isti je postao najbrže prodavani u povijesti tog servisa. „Beyonce“ je u čak 104 zemlje dospio na prvo mjesto prodaje.

Dok je većina trgovaca odlučilo prodavati fizičku kopiju albuma nakon što je isteklo jednotjedno ekskluzivno pravo iTunesa, Amazon i Target odbili su tu opciju. Time je potpuno neizvesno koliko će se taj bojkot odraziti na prodaju albuma u ovome trenutku, obzirom na vrhunac predbožićne kupovne groznice. Kako javlja Billboard, Sony i Columbia su uspjeli na tržišta plasirati preko pola milijuna primjeraka CD-a i DVD-a albuma.

Situacija oko albuma „Beyonce“ međutim prije se čini kao dobar povod, a ne izdvojeni slučaj za sukob na relaciji prodajni servisi-Sony Entertanment. Naime Sony Entertainment donio je odluku kojom zabranjuje naručivanje i pretprodaju svojih izdanja lancima i prodajnim servisima, što se do sada pokazalo kao izvrsno marketinško oružje za trgovce. Amazon i Target tu odluku tumače kao jednostranu i monopolističku zaštitu ekskluziviteta iTunesa koji je kako se pokazalo u slučaju „Beyonce“ obilato zaradio jer je drugima prodaja (čak i naručivanje) bilo onemogućeno.

„Cijenimo suradnju s Beyonce i njenim izdavačem koju smo imali u prošlosti. Naša politika je da nudimo i prodajemo CD-e koji su dostupni tržištu u istom trenutku kad i svi ostali formati. Stoga Target neće uvrstiti album „Beyonce“ u svoj prodajni katalog.“, izjavila je Erica Julkowski, glasnogovornica Targeta.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X