Američka birokracija: Samo je 31 od 13.619 klubova i koncertnih prostora dobilo lockdown pomoć

Kako američka uprava za mala poduzeća polako započinje financirati svoju dugo očekivanu potporu klupskim prostorima, u srijedu je objavila svoje prvo javno izvješće o statusu potpore.

(Foto: Wikipedia)

Od 13.619 službeno prijavljenih klubova, koncertnih prostora i promotora za pomoć zbog prestanka rada tijekom lockdowna u SAD-u dosad ih je pomoć dobilo svega 0,2% od američke Uprave za mala poduzeća (Small Business Administration), javlja Rolling Stone.

31 ih je dobilo pomoć, 2.945 ih je u službenoj provjeri, a 10.641 klupski i koncertni prostor, te promotori još nisu ni ušli u razmatranje. U prosjeku je Uprava za mala poduzeća najavila pomoć od 1,1 milijuna dolara po prijavljenom glazbenom gubitašu, no istovremeno napominje kako odobrena sredstva ne moraju nužno značiti sistem ‘keš u ruke’.

Američki Rolling Stone kritizira sporost američke administracije napominjući kako Uprava za mala poduzeća drži u svojim rukama sudbinu koncertnih prostora diljem te velike zemlje. “Uprava za mala poduzeća određuje hoće li tisuće mjesta širom zemlje preživjeti pandemiju ili ne. Nastavljajući gotovo 18 mjeseci s gotovo nikakvim prihodom, vlasnici tih objekata nemaju novčani priljev i u velikim su dugovima, te ne mogu započeti postupak ponovnog otvaranja bez bespovratnih sredstava. Mnogima je dobitak odobrenja ključni faktor u odluci održati svoje poslovanje na životu, smanjiti gubitke ili zatvoriti”, piše Rolling Stone.

Potpora je usvojena krajem 2020. godine kao dio većeg zakona o olakšicama za Covid pandemiju nakon višemjesečnog zagovaranja od strane Nacionalne neovisne udruge koncertnih prostora i promotora (National Independent Venue Association). Međutim, uvođenje financiranja bilo je i ostalo bolno sporo. Iako su zakonodavci usvojili odluku Uprave za mala poduzeća u prosincu, mjesto za prijavu bespovratnih sredstava otvorilo se tek početkom travnja, a zatim je ubrzo zatvoreno zbog tehničkih poteškoća i ponovno otvoren krajem mjeseca. Mnogi su promotori i vlasnici koncertnih prostora u zemlji postali zabrinutiji i nepovjerljiviji prema vremenskim rokovima Uprave za mala poduzeća jer su čekali obećane potpore i preuzeli još pet mjeseci dugovanja.

Mnogi koju su aplicirali ni sami ne znaju hoće li njihova prijava biti pozitivno riješena jer ne znaju točno kakvi su kriteriji koji se primjenjuju unutar Uprave za mala poduzeća.

“Kako planirati kapitalno ulaganje i time planirati svoju budućnost kad ljudi koji vam zapravo trebaju osigurati prihod imaju zašivene usne kao u nekom lošem horor filmu?”, komentira Gary Witt, vlasnik kazališne grupe Pabst iz Milwaukeeja, i dodaje: “Ovo je poput filma “Saw”. Uskoro će svatko od nas odrezati svoju ruku kako bi mogao saznati što govori Uprava za mala poduzeća.”

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X