Amira Medunjanin: Imam taj divan ‘problem’ što pamtim sve nastupe i ljude koje sam upoznala u druženju poslije koncerata

Amira Medunjanin upravo je objavila novi studijski album ‘Damar’, koji je u utorak i predstavila zagrebačkim štovateljima u Aquarius Music Shopu. Time je ujedno započeo i novi promotivni ciklus ove sarajevske umjetnice čija popularnost je odavno probila granice regije. Američka i kanadska turneja započinje joj već krajem mjeseca, a sudbina je htjela da na koncertu u Jacksonvilleu, kako kaže, ‘dijeli garderobu’ s nobelovcem Bobom Dylanom. No to je bila samo jedna od tema razgovora o ‘Damaru’ – albumu životnog višeznačja.

Amira Medunjanin
Amira Medunjanin

Kako stihovi Damira Imamovića najavljuju: Otuda gdje pjesme nose ljudska lica stiže „Damar“, dakle, novi album je izašao, a ljudskost je čini se njegov glavni lajtmotiv. Kako je ovog puta tekao kreativni proces?

Amira Medunjanin: Da, album je upravo objavljen u izdanju Aquarius Records iz Zagreba. I iskreno jedva čekam da čujem šta će slušatelji reći. I voljela bih, vezano za glavni lajtmotiv albuma kako ste rekli, da tako ljudi i percipiraju pjesme na albumu. Dugo sam ga pripremala i sada mi sve izgleda kao da ništa do sada nisam snimila. Baš neki čudan osjećaj… Po prvi put sam se usudila da produciram album zajedno sa Bojanom Zulfkarpašićem i nekako sam bila rasterećena. Valjda zato što sam imala sve pred sobom i nije bilo praznog hoda. Na albumu su učestvovali prije svega moji prijatelji i dugogodišnji suradnici, Bojan Zulfikarpašić na klaviru koji je također snimio i udaraljke, zatim Ante Gelo i Boško Jović na gitari, te Zvonimir Šestak na kontrabasu s kojim surađujem već dvije godine. Snimanje albuma je završeno u travnju mjesecu ove godine i baš sam se načekala da izađe.

Što konkretno predstavlja značenje riječi „Damar“?

Amira Medunjanin: Više je tu značenja. Otkucaji srca, puls, nerv, životna snaga, energija…

Kako ste ‘kliknuli’ s Damirom Imamovićem?

Amira Medunjanin: Mi se poznajemo dugo godina, ali nismo imali prilike surađivati. Iako smo uvijek na rapolaganju da pomognemo jedno drugom kad god nešto treba. On je puno toga dobroga uradio posljednju godinu i vjerujem da ste čuli njegov novi album “Dvojka”. A što se tiče pjesme, Damir je napisao “Pjevat ćemo šta nam srce zna” koja odgovara mom glazbenom izričaju. Veoma mi se dopada i savršeno se uklopila u koncept albuma.

Amira Medunjanin  'Damar'
Amira Medunjanin ‘Damar’

Na albumu je i jedna pjesma, i to naslovna, koju potpisuje Marija Karaula Krznarić, kako je došlo do te suradnje?

Amira Medunjanin: Da, pjesma “Damar”. Marija je pjesnikinja koja je do sada surađivala s brojnim glazbenicima u Hrvatskoj i BiH. I napisala je divne stihove za Kemu Montena. A mi prijateljujemo već dugo vremena, mada dosada nismo, barem ne na ovaj način, surađivale. Kada je Boško Jović napisao glazbu za ovu pjesmu poslala sam Mariji da posluša. I žena je za 24 sata napisala stihove, čini mi se u jednom dahu. To je bilo to. Sve pjesme na albumu govore o ljubavi, onoj čistoj, lijepoj, nepatvorenoj, a “Damar” je pjesma koja tiho pjeva čežnju upravo za tim najuzvišenijim osjećajima i ponajbolje definira cijeli album. Stoga je upravo po njoj i dobio ime.

Po kojem ključu ste birali ostale tradicionalne pjesme na albumu?

Amira Medunjanin: Pa iskrena da budem i nema puno pjesama na albumu. Ali, svaka od pjesama je svijet za sebe i meni su izuzetno drage. Ono što sam morala snimiti je obrada sevdalinke “Ah, što ćemo ljubav kriti” sa Boškom Jovićem na gitari. Izvodili smo je u stotine navrata, a nikada je nismo uradili u studiju. Još da pomenem da se na albumu nalazi i obrada pjesme “Vjetar ružu poljuljkuje” u koju sam se davno zaljubila i to na prvo slušanje.

Prijašnji album „Silk & Stone“ snimali ste gotovo u jednom dahu jer je trebalo raditi brzo, u kakvom radnom ozračju je proteklo kreiranje „Damara“?

Amira Medunjanin: Više puta sam ponovila kako imam sreće u životu. Godinu sam provela tražeći odgovarajući glazbeni studio i savršeno se poklopilo da nemam koncertnih aktivnosti kada su termini u “Real World Studios” bili slobodni. I osjećaj je bio fantastičan, kao da snimate na nekom drugom planetu. Cijeli kompleks je toliko inspirativan da stvarno ne bih izlazila iz studija. Imali smo savršene uvjete za rad, odličnu tehničku podršku i najboljeg francuskog kuhara u Engleskoj. Dva mjeseca je trajao proces snimanja i miksanja albuma. Ovog puta nisam žurila jer sam imala sve vrijeme ovog svijeta i baš je lijepo raditi bez pritiska. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X