Amira Medunjanin: Na pozornici treba biti potpuno slobodan i otvoren prema ljudima

Uoči njena prvog samostalnog koncerta u velikoj dvorani zagrebačke KD Vatroslava Lisinskoga razmijenismo ponešto pitanja i odgovora s Amirom Medunjanin koja u ponedjeljak, 16. ožujka, s početkom u 20 h, u pratnji pijanista Bojana Zulfikarpašća, kontrabasista Nenada Vasilića, gitarista Ante Gele i Boška Jovića, (o)udista Yurdala Tokcana te kanunista Hakana Gungora promovira svoj posljednji album, ‘Svila i kamen’, odnosno ‘Silk & Stone’, objavljen 2014. u nakladi Aquarius Recordsa.

  •  
  •  
Amira Medunjanin
Amira Medunjanin

Što će biti na programu koncerta u Lisinskom?

Amira Medunjanin: Budući da je riječ o prvom samostalnom nastupu u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, namjeravala sam da se predstavimo zagrebačkoj publici u postavci s prošlogodišnjeg albuma „Svila i kamen“. Iznenađenja će naravno biti, ali voljela bih prije svega ponuditi presjek svoga djelovanja u posljednje tri godine. Puno toga interesantnog imam za ispričati, a ekipa je sjajna. Iskreno, često nam se dogodi da na koncertu odemo u drugom, neplaniranom smjeru i to se uvijek desi baš u Zagrebu. Program je pripremljen, a vidjet ćemo kako će koncert početi. Ali miriše mi da će ovo biti izuzetno druženje.

Kako birate koncertni repertoar?

Amira Medunjanin: Za dobar koncert potrebno je da se poklopi dosta toga. Katkad to ovisi o vanjskim faktorima, ali uglavnom ovisi o samim izvođačima. Još od prvog nastupa ne držim se strogo programa koji se planira izvoditi. Mislim da i nema potrebe, barem u mom slučaju. Možda je razlog i to što je u pitanju tradicijska glazba, s pjesmama koje ljudi na ovom podneblju dobro poznaju. Znate, kada je čovjek na pozornici, trebao bi biti potpuno slobodan i otvoren prema ljudima koji su izdvojili svoje dragocjeno vrijeme. Za mene doživljaj na koncertu mora biti potpun. Najvažnija i jedina mjerodavna komponenta nastupa upravo je ta emotivna nit koja povezuje izvođača i publiku. I tu nema šanse da jedna strana ostane uskraćena. Jer vrijeme koje imamo na raspolaganju uvijek je ograničeno i ne isplati se da ga uzalud trošimo.

Uz Boška Jovića, u Lisinskom s vama nastupa i gitarist Ante Gelo.

Amira Medunjanin: Profesor Boško Jović vrstan je instrumentalist, aranžer, kompozitor i nadasve prijatelj. Posljednjih godina nastupali smo u duetu širom Europe i njegova gitara zaista nikoga nije ostavila ravnodušnim. Upravo je objavio veoma interesantan album „Buđenje“ i izuzetno mi je drago što je od glazbene kritike dobio odlične ocjene. Preporučujem za slušanje. Antu Gelu upoznala sam na VIP-ovom božićnom koncertu u prosincu 2013. Otprve sam bila oduševljena njegovim sjajnim idejama. Dosad smo nastupili desetak puta, kao duet ili u postavci tria. Može se reći da je ovo tek dobar početak i bit će interesantno vidjeti u kom će pravcu ići buduća suradnja. A meni je velika čast što dijelim pozornicu s tako vrsnim umjetnikom.

Amira Medunjanin
Amira Medunjanin

Vjerojatno nije lako odlučiti koju ćete pjesmu iz tog mora sevdalinki i tradicijske baštine uvrstiti u svoj repertoar? Što presuđuje?

Amira Medunjanin: Da, vjerojatno to tako izgleda. Ali, odabir pjesama i takve vrste odluka ne donosim. Moram reći da je to ustvari „lagan“ proces. Pjesme se same nametnu i nema tu ama baš nikakav poseban redoslijed. Kad me pjesma „pogodi“, ne preostaje mi ništa drugo do poslušati što mi kaže i prihvatiti je. Možda ovo zvuči kao da nisam dovoljno racionalna, ali ne vidim ni nekog posebnog razloga da to budem. Smatram da u glazbi i ne bi trebalo biti drugačije.

Dođe li vam gdjekad ideja za neku vlastitu skladbu?

Amira Medunjanin: Da, ima tu nekih ideja. Ali još ne razmišljam o tome da snimim autorski album. Mislim da sam mnogo puta navela koji je osnovni razlog moje opredijeljenosti da se izrazim kroz tradicijsku glazbu. Za mene je to prvenstveno velika odgovornost i jednostavno ne vidim drugi način da uradim ono što sam planirala.

Je li na pomolu novi album?

Amira Medunjanin: Zasad ne. Album „Svila i kamen“ objavljen je u zapadnoj Europi prije dva mjeseca. Tako da bih u narednom periodu trebala nastaviti s promocijom.

Što volite slušati izvan područja sevdalinki i drugih tradicionala? Što se u posljednje vrijeme „vrti na vašem gramofonu“?

Amira Medunjanin: Trenutno slušam The Pogues i Cocteau Twins. Znam da je to muzika iz prošlog stoljeća, ali mi se baš dopada u ovom trenutku.

Poruka Zagrepčanima koji će doći 16. ožujka u veliku dvoranu Vatroslav Lisinski?

Amira Medunjanin: Znam da ponedjeljak i nije neki dan za izlazak. I znam da mnogima ponedjeljak baš i nije najdraži dan u tjednu, ali hajde da to promijenimo ovaj put. Obećavam da ću manje pričati i slobodno me upozorite ako krenem s vicevima. Nemojte mi zamjeriti ako se osjećam kao kod kuće.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X