Amira Medunjanin: Na pozornici treba biti potpuno slobodan i otvoren prema ljudima

Uoči njena prvog samostalnog koncerta u velikoj dvorani zagrebačke KD Vatroslava Lisinskoga razmijenismo ponešto pitanja i odgovora s Amirom Medunjanin koja u ponedjeljak, 16. ožujka, s početkom u 20 h, u pratnji pijanista Bojana Zulfikarpašća, kontrabasista Nenada Vasilića, gitarista Ante Gele i Boška Jovića, (o)udista Yurdala Tokcana te kanunista Hakana Gungora promovira svoj posljednji album, ‘Svila i kamen’, odnosno ‘Silk & Stone’, objavljen 2014. u nakladi Aquarius Recordsa.

Amira Medunjanin
Amira Medunjanin

Što će biti na programu koncerta u Lisinskom?

Amira Medunjanin: Budući da je riječ o prvom samostalnom nastupu u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, namjeravala sam da se predstavimo zagrebačkoj publici u postavci s prošlogodišnjeg albuma „Svila i kamen“. Iznenađenja će naravno biti, ali voljela bih prije svega ponuditi presjek svoga djelovanja u posljednje tri godine. Puno toga interesantnog imam za ispričati, a ekipa je sjajna. Iskreno, često nam se dogodi da na koncertu odemo u drugom, neplaniranom smjeru i to se uvijek desi baš u Zagrebu. Program je pripremljen, a vidjet ćemo kako će koncert početi. Ali miriše mi da će ovo biti izuzetno druženje.

Kako birate koncertni repertoar?

Amira Medunjanin: Za dobar koncert potrebno je da se poklopi dosta toga. Katkad to ovisi o vanjskim faktorima, ali uglavnom ovisi o samim izvođačima. Još od prvog nastupa ne držim se strogo programa koji se planira izvoditi. Mislim da i nema potrebe, barem u mom slučaju. Možda je razlog i to što je u pitanju tradicijska glazba, s pjesmama koje ljudi na ovom podneblju dobro poznaju. Znate, kada je čovjek na pozornici, trebao bi biti potpuno slobodan i otvoren prema ljudima koji su izdvojili svoje dragocjeno vrijeme. Za mene doživljaj na koncertu mora biti potpun. Najvažnija i jedina mjerodavna komponenta nastupa upravo je ta emotivna nit koja povezuje izvođača i publiku. I tu nema šanse da jedna strana ostane uskraćena. Jer vrijeme koje imamo na raspolaganju uvijek je ograničeno i ne isplati se da ga uzalud trošimo.

Uz Boška Jovića, u Lisinskom s vama nastupa i gitarist Ante Gelo.

Amira Medunjanin: Profesor Boško Jović vrstan je instrumentalist, aranžer, kompozitor i nadasve prijatelj. Posljednjih godina nastupali smo u duetu širom Europe i njegova gitara zaista nikoga nije ostavila ravnodušnim. Upravo je objavio veoma interesantan album „Buđenje“ i izuzetno mi je drago što je od glazbene kritike dobio odlične ocjene. Preporučujem za slušanje. Antu Gelu upoznala sam na VIP-ovom božićnom koncertu u prosincu 2013. Otprve sam bila oduševljena njegovim sjajnim idejama. Dosad smo nastupili desetak puta, kao duet ili u postavci tria. Može se reći da je ovo tek dobar početak i bit će interesantno vidjeti u kom će pravcu ići buduća suradnja. A meni je velika čast što dijelim pozornicu s tako vrsnim umjetnikom.

Amira Medunjanin
Amira Medunjanin

Vjerojatno nije lako odlučiti koju ćete pjesmu iz tog mora sevdalinki i tradicijske baštine uvrstiti u svoj repertoar? Što presuđuje?

Amira Medunjanin: Da, vjerojatno to tako izgleda. Ali, odabir pjesama i takve vrste odluka ne donosim. Moram reći da je to ustvari „lagan“ proces. Pjesme se same nametnu i nema tu ama baš nikakav poseban redoslijed. Kad me pjesma „pogodi“, ne preostaje mi ništa drugo do poslušati što mi kaže i prihvatiti je. Možda ovo zvuči kao da nisam dovoljno racionalna, ali ne vidim ni nekog posebnog razloga da to budem. Smatram da u glazbi i ne bi trebalo biti drugačije.

Dođe li vam gdjekad ideja za neku vlastitu skladbu?

Amira Medunjanin: Da, ima tu nekih ideja. Ali još ne razmišljam o tome da snimim autorski album. Mislim da sam mnogo puta navela koji je osnovni razlog moje opredijeljenosti da se izrazim kroz tradicijsku glazbu. Za mene je to prvenstveno velika odgovornost i jednostavno ne vidim drugi način da uradim ono što sam planirala.

Je li na pomolu novi album?

Amira Medunjanin: Zasad ne. Album „Svila i kamen“ objavljen je u zapadnoj Europi prije dva mjeseca. Tako da bih u narednom periodu trebala nastaviti s promocijom.

Što volite slušati izvan područja sevdalinki i drugih tradicionala? Što se u posljednje vrijeme „vrti na vašem gramofonu“?

Amira Medunjanin: Trenutno slušam The Pogues i Cocteau Twins. Znam da je to muzika iz prošlog stoljeća, ali mi se baš dopada u ovom trenutku.

Poruka Zagrepčanima koji će doći 16. ožujka u veliku dvoranu Vatroslav Lisinski?

Amira Medunjanin: Znam da ponedjeljak i nije neki dan za izlazak. I znam da mnogima ponedjeljak baš i nije najdraži dan u tjednu, ali hajde da to promijenimo ovaj put. Obećavam da ću manje pričati i slobodno me upozorite ako krenem s vicevima. Nemojte mi zamjeriti ako se osjećam kao kod kuće.

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X