Andrew Bird ‘Are You Serious’ – Kemijska poezija i mistične veze

‘Do you need a reason we should commit treason and bring into this world a son, and leave the valleys of the young?’ Stihovi koji otvaraju pjesmu ‘Valleys of the Young’ veoma otvoreno i izravno govore o fazi života u kojoj se našao zviždukavi indie violinist Andrew Bird u vrijeme pisanja svog novog albuma koji igrom slučaja dijeli ime s jednom humanitarnom akcijom, ‘Are You Serious’.

Andrew Bird 'Are You Serious'
Andrew Bird ‘Are You Serious’

U ovom slučaju riječi “reason” i “treason” nisu ovdje samo da se rimuju. Postati roditeljem i svjesno odstupanje od mladosti u svijetu glazbe mnogima može naoko sličiti činu izdaje mladenačkih ideala i energije koja potpiruje kreativnost. No, novopečeni otac ne mora brinuti, jer ako je suditi po njegovom novom albumu, on problema nema. Možda nije riječ o jednom od njegovih ambicioznijih ostvarenja, jer zvukovno ne otvara put u neka nova iznenađujuća područja, ali “Are You Serious” donosi još onoga u čemu je Bird najbolji, a to su zarazne melodije, pametni tekstovi i fućkanje, a ovoga puta tu je i jedan sjajan duet sa Fionom Apple.

Album otvara “Capsized” koja daje naslutiti kako bi Bird na ovome albumu mogao zvučati više rokerski, no ubrzo se uspostavlja kako je riječ o svojevrsnom tendenciozno pozicioniranom kukavičkom jajetu i već na “Roma Fade” vraća se u melodiozni indie đir srodan pjesmama sa službenog studijskoga prethodnika “Break It Yourself”. “Roma Fade” je jedna od najhitoidnijih kompozicija s “Are You Serious”, a interesantno je kako u refrenu dijeli motive o tome kako ljubav razmješta molekule u tijelu, sa nedavno objavljenom pjesmom “Molecules Are Breaking” novog domaćeg izvođača Bubblegum. Dodajmo tome i naziv albuma i možemo se doista pitati na koji je to način u ovom trenutku Andrew Bird mistički povezan sa zagrebačkom scenom.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RZwtWExDmoI&nohtml5=False[/youtube]

Ništa manje zarazna nije ni naslovna skladba, kao ni “Puma” koja ponovno govori o česticama (a imajte na umu i da se jedna pjesma zove “Chemical Switches” – mnogo je tu kemije), ovog puta i radioaktivnim, te djevojci koja možda jest, a možda i nije velika mačka iz naslova. Svakako je ponekad potrebno hrabrosti i znanja za pisanje stihova poput Birdovih, a njegova pjesnička razigranost je oruđe jednako bitno koliko i violina pod njegovom bradom. Uz nabrojene pjesme čije melodije lako zavode, za singl je odabrana manje raspjevana “Left Handed Kisses”. No, njena moć ionako nije u melodiji, već u izvanrednoj međuigri između Birda i Fione Apple.

Riječ je o razgovoru ljubavnika u fazi u kojoj odmjeravaju snage i izmijenjuju udarce, ali vrlo prijateljski i s afekcijom. Sama pjesma je izvrsno napisan komad samoreferencijalne metapoezije gdje će u refrenu pjevati: “Now you got me writing love songs with a common refrain like this one here,” a završiti sa “Now it’s time for a handsome little bookend, now it’s time to tie up all the loose ends.” Pjesma govori i o vjeri u ljubav i skepsi i plivanju kroz široko sargaško more i snažan je pokazatelj Birdove kantautorske vrijednosti.

Može se reći da je Andrew Bird na “Are You Serious” odigrao donekle na sigurno. No, je li to grijeh ako donosi pregršt melodija koje dugo ostaju u ušima i pjesama kojima ćemo se rado vraćati u budućnosti? Daleko od toga.

Ocjena: 7/10

(Loma Vista, 2016.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X