Ane Paška, svestrana umjetnica s otoka Paga objavila je novi video spot ‘Palmin put’

U Aninim putovanjima kroz prostor i vrijeme, Put postaje odredište, a subjekt koji je u ovom slučaju palma, metafora za rubna mjesta života i umjetnosti, na kojima usporedno stoje čovjek i priroda, kamen i cvijet, slika i zvuk, često se prelijevajući iz jednog medija u drugi, rastući iz nemogućeg.

  • 220
    Shares
Ane Paška (Foto Ante Majić)

Ako je priroda postala neukrotiva i nedostižna u svom sivilu i ogoljelom kršu, imamo izbor ostati u podnožju brda, proglašavajući poraz, ili poput Sizifa krenuti prema vrhu, uzaludno kotrljajući kamenje. Tu nastupa Ane koja usuprot vjetru vuče kolica puna papirnatog Cvijeća izvađenog iz dubine mora, koja će posaditi među kamenje kad dođe na zamišljenu točku čistine, i zaliti ih bijelim mlijekom iz grudi Majke zemlje.

Žena u ovom filmskom spotu postaje arhetip majke plodnosti, boginje pravde, boginje ljepote i ljubavi, a njeno mlijeko preuzima ulogu vode da bi podarilo život budućoj Palmi ili biljci nekog drugog imena koja širi svoje postojanje u svim smjerovima.

„Palmin put skraćena je i reciklirana verzija mog filma Mliječni put koji trenutno putuje po raznim festivalima diljem svijeta a za koji su glazbu radili Tanja Vežić, Marin Buljanović i Mario Vranić. U trenutku kad sam snimila glazbu koja je stvarana za film Ponad pučinam Marice Grgurinović, odjednom se dogodilo novo povezivanje mojih materijala pri čemu Palmin put dobiva još snažniji autorski, odnosno osobni značaj kojim izražavam posvetu dobroti, ljubavi, putu iscjeljenja kojeg, vjerujem, prolazi svaki svjesniji čovjek.“

Ane Paška (Foto: Kaja Zulin)

Ane Paška rođena je 1985. godine. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i završava MA studij Film i Video na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Objavila je dvije autorske knjige, i nekoliko autorskih glazbenih filmova i predstava. Jedna od njih su IMPROVIZIJE, glazbeni performance kojeg uspješno izvodi diljem Hrvatske a s kojim je nedavno nastupala u zagrebačkoj Maloj sceni. Osim što je autorica glazbe, Ane Paška autorica je i spota kojeg je sama montirala.

Snimatelji su Kaja Zulin, Ante Majić i Andrea Resner, kostimografkinja i rekviziterka Miranda Vidović, producentica Marijana Radoš, miks zvuka radio je Eugen Jeličić, a postprodukciju zvuka Nenad Kovačić.

  • 220
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X