Anna Moor ‘Plavi avioni’ – album unutarnjeg monologa

Koprivnička scena je u 2022. godini iznjedrila još jedan electro pop biser

Anna Moor ‘Plavi avioni’

Debi album kantautorice zvane Anna Moor, pravog imena Romana Pavliša gotovo da je imenjak s albumom “Plavi avion” Rundek Cargo Trija iz 2010. Iako je razlika između ta dva albuma poprilična, u jednom su sentimentu slični: to su uglavnom meditativni albumi, albumi unutarnjih putovanja. Netko bi možda rekao da je Anna Moor koprivnički odgovor na Lanu Del Rey, i ne bi bio u krivu, no Anna Moor ipak zvuči kao da svoje pjesme stvara iz svoje potrebe, a ne da nekome bude odgovor, pa bila to i Lana Del Rey, unatoč oslanjanju uglavnom na elektropopične balade sporog i još sporijeg tempa.

Za realizaciju svojih “Plavih aviona” Pavliša je angažirala solidnu ekipu sastavljenu od renomiranih kolega i mladih lavova. Ime kao što je Marin Hraščanec nije nepoznato pratiteljima koprivničke glazbene scene, ime pocket palma također nešto znači, a i novi (zasluženo) miljenik hrvatske glazbene kritike Ivan Grobenski je dao svoj obol. Tu su još i Lana Janjanin, Konrad Mulvaj, te još par članova obitelji Hraščanec, u ovom slučaju Rajnard i Helena. Njeni suradnici su se našli u zvučnoj viziji Pavliše, s druge strane Romana i njeni suradnici su tako razvukli zvučnu sliku poput tijesta za burek u svim smjerovima, a konačan rezultat je također kao burek, uvijek je barem dobar ako već nije izvrstan.

Gastronomske doskočice na stranu, glavna kvaliteta albuma je predvidiva nepredvidivost. Stil i zvuk su jasno definirani, no unutar tih jasnih granica iskaču dionice delfini iz mora, poput trube u pjesmi “genovia”, posveti preminulom djedu ili jazzom oplahnute klaijaturističke dionicu u “Život kao rijeka”. Još jedan vrlo interesantan broj je “neostvarena”, meditacija na temu iznevjerenih očekivanja u svijetu u kojem zapravo nitko ne zna koje su polazišne ili krajnje točke nečijeg životnog putovanja. Razigrana “Valove love” možda bude hit idućeg ljeta, a možda i ne, ako se uzme u obzir sposobnost prognoziranja potpisnika ovih redaka.

Ako kažem da je to indie pop, nisam rekao puno, no to je album za specijalne prigode, kad je čovjek sam sa sobom i kad dozvoljava Pavliši da vremenski i prostorno objasni slušatelju da, to što ne radi ništa i sluša muziku je zapravo sjajna stvar, ili je to album za skrivanje ispod dekice, kad je vani grozno vruće ili grozno hladno. Lako se mimoići s “Plavim avionima”, jer to nije najbombastičnija muzika u Koprivnici, no jednom kad se krene s njima na put, nitko ne garantira da neće biti najljepši.

Ocjena: 8/10

(Intek, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X