Ante Ljubičić (ESC Life i St!llness): Ne znam treba li ovom društvu spas ili format c diska

ESC Life nastupit će u Vintage Industrialu zajedno s grupama Home Conflict i DDR u srijedu 4. ožujka. A mi svježih utisaka s Dore uhvatili smo gitaristu Antu Ljubičića i naravno započeli razgovor upravo s Dorom, kao što je potom i Porin bio neizbježan. Pošto je Ante i jedan od osnivača grupe St!llness koja se vraća na scenu i koja će idući mjesec nastupiti u istom zagrebačkom klubu, dotakli smo se i povratničkih tema.

ESC Life (Foto: Leo Vidmar)

Što se ne prijaviste za Doru? Jerbo ne vidjesmo i ne čusmo tamo pjesme?

Ante Ljubičić: Kako ne čusmo, ima ona „Vrati se iz Irske ceste su skliske“. Predmnijevam da će to biti novi hit među ljudima kojima su Miroslav Škoro i Željko Pervan oličenje humora. Šteta što nije bilo fore o tome kako je Slovenija mala. Ne znam, očekivao sam više od Repera iz sobe, s obzirom da je izbacio nekoliko odličnih stvari unatrag godinu dana.

Jel’ gledao još netko od vas?

Ante Ljubičić: Ne znam za ostale, ja sam taman naletio na tu s Irskom i na onu od Nikole Marjanovića. Ukratko bi se to sve moglo sažeti ocjenom – lijeno loše. Kao da se nitko čak nije ni potrudio napraviti nešto hitoidno pa u tome bio neuspješan, nego kao da se samo izbacilo neke pjesmuljke u nadi da će guzica vidit’ puta.

Korona virus, Škorona virus, opet tandrkanje po Srbima, udbašima, komunjarama, gejevima, izbjeglicama. Onda su tu likovi koji bi upravljali ženskim maternicama i cjevovodima pa likovi koji mlate žene. Vratili smo se u devedesete, zahvaljujući zna se kojem pokretu.

Okej, jel bi se ikad prijavili?

Ante Ljubičić: Ne. Ali s obzirom da je Dado Topić u intervjuu Večernjem listu jučer pojasnio zašto je on išao na Doru, a razlog je bio vrlo interesantan – činjenica da je za nastup na Euroviziji zagarantirano tiskanje ne znam koliko CD-ova i da se spominjala para od sto tisuća eura, nagnalo me da se zamislim.

Možda si primjetio da nam je Porin u fokusu. Je li možda i vas prijavio diskograf u neku kategoriju, pa niste prošli, ili zabranjujete diskografu da vam tako radi o glavi?

Ante Ljubičić: Jesam, čitao sam tekstove, a vidim da ste se pozvali i na moj tekst s N1 od prošle godine kada se pričalo o sređivanju pravila. Iskreno, vidljiv je napredak, ali u prošlom desetljeću je bilo par brutalnih gafova, poput činjenice da M.O.R.T. nije dobio Porina za prvi album. Ali eto, ako se ne varam, Vojko je zasluženo prošle godine pomeo, a i Mayales proteklih godina. Ne znam je li nas PDV prijavio, ali mi ionako ne znamo što bismo s nagradama. ESC life je bend kojeg više-manje zaboli kiki za nagrade, a ionako smo od početka lišeni bilo kakvih snova o financijskom uspjehu naše glazbe. Sve je rađeno samo iz naše ljubavi prema zajedničkom muziciranju. I tome da nam guzica vidi puta.

Zovete se ESC Life, što je skraćeno za Escape Life… eskapizam vam je u krvi, ima li nam spasa k’o društvu?

Ante Ljubičić: Korona virus, Škorona virus, opet tandrkanje po Srbima, udbašima, komunjarama, gejevima, izbjeglicama. Onda su tu likovi koji bi upravljali ženskim maternicama i cjevovodima pa likovi koji mlate žene. Vratili smo se u devedesete, zahvaljujući zna se kojem pokretu. I još kad zapilaju ovi liberali s društvenih mreža s pričama o lijenim Hrvatima, uhljebima i kako treba sve privatizirati, nakon što su završili fakultete na račun države i nakon što ih se većina obogatila na račun te iste sise. Pokušavaju nam prodati priču o meritokraciji, koja je otprilike u vezi s realnošću kao govori Ivana Pernara. Ne znam treba li ovom društvu spas ili format c diska. Jebeš društvo kojem se patriotizam svodi na grb, himnu, zastavu i nasilje nad slabijima, a nitko ne bi porez platio.

Čestitam i na povratku St!llnessa. Kako se to dogodilo? Mislim, bilo je sporadično, ako se tu računa Aki tour…

Ante Ljubičić: Trebali smo riješiti neke privatne probleme, ne međusobne, nego svatko ponaosob. Bilo je nemoguće funkcionirati kad članovi devedeset posto vremena nisu u istom gradu. Pa se onda i drugi gitarist Dado odselio na sjever Europe. No, od prošlog ljeta smo opet bili u dogovorima, čekali da bubnjar Vale i Juri dođu sa sezonskog rada, basist Pipo je rekao da bi on ponovno svirao, Kobi udaraljkaš isto. Tako da smo od jedanaestog mjeseca bili u režimu od dvije probe tjedno. Nažalost, zbog smrtnog slučaja u mojoj obitelji morali smo pomaknuti koncerte u Splitu i Zagrebu tako da je sada prvi na rasporedu Novi Sad 27. ožujak Zagreb i Split ćemo svirati u travnju i Seasplash u srpnju. Tom festivalu se uvijek veselimo jer u organizaciji je naša ekipa, a bit će prilike za pogledati Asian dub foundatian live. Pa kako Kandžija ne želi svirati isti dan kad i oni, tko zna, možda ćemo mi.

Mislio sam čuvati pitanje o novom materijalu, no ispucat ću ga sada; dakle sprema li St!llness nešto novo u tom smislu?

Ante Ljubičić: Tri stvari su snimljene pa ćemo snimiti još tri, nadam se prije ljeta i onda na jesen krenuti dovršavati album. Nove pjesme nismo izbacili vani, čekamo spot, ali se neke mogu poslušati na snimci s gostovanja u emisiji 300 watta Radio Studenta.

Što se tiče ESC Lifea, uskoro ste u Vintage Industrialu s bendovima Home Conficlt i DDR. Tri u jednom, kako komentiraš to zbijanje redova?

Ante Ljubičić: Zapravo, vrlo jednostavno. Matija Trupinović je zvao prije par mjeseci. Pa smo tražili još jedan bend, jer ESC life zapravo nikad ne svira duže od pedeset minuta do sat vremena. Onda je on predložio DDR, koji je zapravo bend našeg starog bubnjara Sanjina i Ante kojeg svi znamo godinama „sa scene“. Dosta incestuozna situacija, a kako smo zapravo svi mi već ostarjeli konji, bio je red da zovemo mlade snage pa je izbor pao na Home Conflict.

ESC Life (Foto: Leo Vidmar)

Naranča je završio poglavlje s (The) Lesser Men, je li tužan? Mislim, ja pomalo jesam.

Ante Ljubičić: Ne znam, ne raspravljamo o osjećajima u bendu. Šalim se. On je uletio u bend kao zamjena, a inače je osoba koja stvarno voli glazbu i puno se od njega može naučiti i o sviranju i o pisanju pjesama. Jedino ga zna zapilat s 80’s AOR bendovima. Što se tiče The Lesser Men, mislim da Baso neće dugo izdržati i da će sigurno izbacivati novu muziku.

Hoćete li izbacivati još singlova s „Born To Be Mild“ albuma?

Ante Ljubičić: Eventualno ako nam padne neka vrhunska no budžet ideja za spot, ali za to je zadužen naš pridruženi član za foto i video te merch –kum Lejmo Vidmar. Vrijeme je zapravo za rad na novim pjesmama, ali sve su nas malo stisle obiteljske obaveze i situacije. Nara ima neke nove skice, svatko ima spremljene temice i rifove pa bi trebalo biti zabavno.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X