AntiValentinovo #4 – ništa ljubav, samo Pušenje!

Jučer je u Boćarskom domu u Zagrebu održan prvi od dva dana antivalentinovskog druženja. Nastupili su Saučešće, Rambo Amadeus, Elemental i Zabranjeno pušenje.

Zabranjeno pušenje na AntiValentinovu (Foto: Vedran Metelko)

Zagrebački zimski festivali, čije ambicije ne idu dalje od angažiranja provjerenih domaćih i regionalnih snaga, postali su svojevrsni mikrofenomen. I dok klupski promotori posljednjih mjeseci ne mogu biti sigurni da će im bilo koji bend koji nije u hypeu, rasprodati klub, dotle hepeninzi poput Pozitivnog koncerta ili Brijačnice bez problema privuku nekoliko tisuća ljudi. Event je postao bitniji od line-upa. Dvodnevni AntiValentinovo festival, koji je sinoć u Boćarskom domu okupio oko 2500 ljudi, također je postao kul, unatoč činjenici da je njegovo četvrto izdanje ponudilo tri headlinera koje Zagrepčani takoreći mogu pogledati kad god hoće. Uostalom, samo je Elemental u zadnjih pola godine tri puta nastupio u Zagrebu i jednom u Velikoj Gorici.

AntiValentinovo #4. Mikrofenomen. Krcat Boćarski. Rambo Amadeus, Elemental i Zabranjeno pušenje. Privučeni egidom „Ništa ljubav, samo obitelj“, zimska festivalska publika toliko je disciplinirana da je čak i zagrebački punk-pop bend Saučešće, sačinjen od članova Mašinka i Frakture mozga, gledalo pristojnih 500 ljudi. Do izlaska Ramba na pozornicu malo poslije devet, gužva je već bila poprilična. Kultni status Ramba Amadeusa na zagrebačkoj sceni već je odavno uklesan u stijenu, no ovo sinoć je, kasnije se ispostavilo, uglavnom bila publika Zabranjenog pušenja. Međutim, Rambo je iskusnjara, ako već publika nije bila dovoljno zagrijana i natankana, posegnut će on za adutima iz rukava. Kako već godinama na koncertima nije izveo skoro pa nijednu pjesmu s glavom i repom, već stalno kombinira i improvizira, uvijek ima prostora da između bilo koje dvije strofe krene sa „čobane, vrati se…“, i publika je u trenu kupljena. Još im/nam je na kraju uvalio da ponavljamo besmislenu frazu „smisao, smisao, jebote smisao“, i učinio da s bine bude ispraćen ovacijama.

Elemental je bio neočekivano svjež. Nakon svih tih koncertnih rođendanskih proslava, biografija, kompilacija, promocija, side projekata, TV-snimanja i hrpe intervjua, što ih je zapalo u protekla dva-tri mjeseca, u svoju su 21. sezonu postojanja ušli gotovo energetski neokrznuti. Sat vremena festivalskog nizanja best of materijala, počeli su s prvim hitom „Romantika“, a završili zadnjim „Nešto glasno“. Boćarski se opustio, rasplesao, nije baš padao u trans, no i Elemental ima onaj svoj zborni „e-o e-o“ adut tijekom „Neustrašivih“, kada situacija malo uskuha. Shot se pobrinuo za kulminaciju nastupa, otpjevavši uvod u „Iz dana u dan“ na zaštitnoj ogradi.

Zabranjeno pušenje je, zaključili smo već, imalo najlakši zadatak. Već od uvodnih „Selene“, „Hadžije ili bosa“ i „Pišonje i Žuge“, Boćarski je gorio. Iznenađujuće? Ili ne? Valjda nikad ne treba podcijeniti moć ex-yu evergreena.

Večeras je Let 3, idejni začetnici antivalentinovo ideje. Uz Kojote, Bad Copy i Turiste. Očekuje se još više ljudi. Mikrofenomen.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X