Antologijski riječki rock i pop singlovi pt. 5 – Grč i Fit

Peti par koji predstavlja antologiju Riječki novi val šokantni su rockeri Grč i jedan od tada najpopularnijih pop-rock sastava – Fit.

Grč (foto: Promo)

Grč – riječka alter rock grupa osnovana je na Dan Republike 1982. godine, a prvu postavu su činili Igor Modrić (bas), Marijan Barać (bubnjevi), Zoran Klasić (gitara) i Zoran Štajduhar Zoff (vokal) koji je bio i ostao jedina konstanta benda do današnjih dana.

Na A strani kasete prvijenca Grča “Sloboda narodu” objavljenog 1987. godine, pjesma je ‘Još ima krvi’ čiju glazbu i tekst zajednički potpisuje bend.

Njihovi provokativni tekstovi i šokantni scenski nastupi osigurali su im kultni status ne samo na domaćoj glazbenoj sceni već i na području cijele bivše države. Performansi su im bili mračni i (doslovno) krvavi jer su redovito koristili životinjsku krv i razne organe, a jedan od najupečatljivijih rekvizita bila je teleća glava koju su kasapili motornom pilom ili sjekirom.

„Grč se uvijek trudio povezati tekst, glazbu i scenski nastup da bi publici maksimalno dočarao svoj izričaj. Hladna oružja, poput sjekire, bata, motorne pile (i njezin zvučni efekt) upotpunjuju scenski nastup i služe svrsi razbijanja, sječenja i komadanja telećih (kravljih glava) koje su simbolika obračunavanja aktera s nepravilnostima sustava u kojem živi, radi, djeluje. Uz pravu životinjsku krv, ostavlja se još jači dojam.“ – svojedobno je ispričao Zoff kojemu je 2018. na jubilarnom 40. Ri Rock Festivalu, uručena Nagrada za životno djelo.

Još uvijek aktivan Grč stvara i djeluje beskompromisno, predvođeni jedinstvenim Zoffom i uz devizu: „Ako želiš i vjeruješ u to što radiš i ustraješ, dolaze i rezultati.“

Fit (foto: Promo)

Grupa Fit s djelovanjem je započela 1982. godine, a njezini tadašnji članovi bili su Miro Tešević (bas / tekstovi), Zorko Opačić (gitara / glazba), Davor Lukas – Bajo (vokal), Renato Debeuc (bubnjevi) i Aleks Merle (klavijature). Svojedobno najpopularnija riječka grupa svojim je pop-rock izričajem veliku bazu fanova stekla unutar granica nekadašnje države, a jedan od njihovih najznačajnijih hitova pjesma je ‘Mačka’ s prvijenca “Uz Rijeku” kojeg su snimili 1988., a producirao ga je Milan Mladenovć.

Mnogobrojne obožavatelj(ic)e Fitovci su imali u Srbiji gdje je „Davor Lukas bio megastar. Mnogi su ga po imidžu uspoređivali s Davidom Coverdaleom, ali su smatrali da je od njega puno ljepši. Jedno od najtiražnijih izdanja časopisa Rock bilo je ono s Davorom Lukasom na naslovnoj strani.“ – ispričala je Olga Kepčija, priznata glazbena novinarka i urednica radija Beograd 202. Upravo je beogradska publika imala velik utjecaj na njihov uspjeh, čemu su sigurno pridonijeli i mnogobrojni koncerti koje su tamo odsvirali.

Sredinom i krajem 1980-ih grupa Fit širila je svoj krug publike zaraznim pop pjesmama, a i danas predstavlja jedan od komercijalno najuspješnijih izvoznih proizvoda riječke scene.

Pjesme Grča i Fita potražite na antologiji “Riječki novi val”.

Antologija “Riječki novi val”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X