Apple ‘ubio’ iPod Classic

Jučer, 9. rujna Apple je ugasio iPod Classic – gadget koji je 2001. godine promijenio glazbene navike velikog broja glazbenih konzumenata i kada su bijele slušalice i bijeli kablovi odjednom postali ‘in’.

iPod Classic 4. generacija

Kao što je najavljivano mjesecima unaprijed Apple je 9. rujna iz svog inventoryja izbacio iPod Classic. Na tržištu se i dalje nudi Nano u sedam različitih boja, iPod Touch u pet različitih boja, ali nema više iPod Classica koji je nakon 14 godina postojanja otišao u ropotarnicu digitalne i glazbene prošlosti.

Inovacije koje je svojom pojavom donio 2001. bile su korak ispred mp3 konkurencije. Prsten koji je reagirao na dodir i pri tome proizvodio pucketavi zvuk prilično je olakšavao snalaženje u glazbenim datotekama uređaja. Sve generacija (njih ukupno šest) koristilo je 1,8 inčni hard disk. I naravno lansiranjem iPoda Steve Jobs je gotovo preko noći postao jedan od ključnih igrača u glazbenoj industriji – s jedne strane prodavao je najviše albuma i singlova, a s druge je snizio cijene tantijema i ostalih glazbenih prava prema diskografima i glazbenicima.

U brzo razvijajućem digitalnom svijetu i sadašnjem trenutku kad još jeftinija platforma uzima primat među najširim slojevima glazbenih konzumeta kroz skoro pa besplatne streaming servise, iPod Classic postao je tromi dinosaur ne dočekavši ni 20. rođendan.

iPod generaciji je ovo možda prvi značajniji znak da je lagano ostarjela – jer Apple je ‘ubio’ njihovu igračku iz mladosti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X