Ariel Pink u Laubi – Hipsterska posla

Otkačenost iznad svega. I dobra zajebancija.

Ariel Pink u Galeriji Lauba (Foto: Tomislav Sporiš)

Lauba je u posljednje vrijeme postala ono mjesto gdje se više ide biti viđen nego pratiti događaje na pozornici, a česte pojave kao što su katastrofalna rasvjeta i loš zvuk kao da nikome uopće ne smetaju. Ni sinoć nije bila iznimka. Predgrupe nitko nije doživio, Neon Lies krenuo je prerano, a ni Marko Vuković aka Kimekai nije prodro do publike stojeći ispred laptopa sa klavijaturom i gitarom prekopavajući po pop kompozicijama uz loš razglas. Čak je i posjećenost bila slaba, ni pregrađeni prostor nije bio potpuno popunjen.

A svi koji su se okupili došlu su zbog zvjezde večeri. Ariel Pink i Haunted Grafitti nahrupili su na pozornici u svoj svojoj otkačenoj šašavosti. Sedmeročlani je to bend šarenih frikova od kojih svaki kao da je došao iz svog trash crtića. Jedan klavijaturist u ponču, karikaturalno izduženi Tim Koh s basom, gitarist metalac, proćelavi bradati klavijaturist/gitarist u psihodeličnoj majici koji kao da je došao ravno s koncerta Grateful Deada, bubnjar u nekakvom topiću, i frontmen u šljokastoj majici s improviziranom stalkom za boce s pivom otvorili su sjajnom kič-baladom “Picture Me Gone” i odmah dali do znanja da misle neozbiljno.

Šuplji razglas samo je podvukao camp crtu cjelokupne stvari, a bend je šarao glazbenim stilovima i svim zamislivim klišejima radijske pop glazbe (prvenstveno one osamdesetih) bez imalo obzira i dostojanstva da je cijela stvar bila izvrsna u svojoj drskosti i ludosti. Od kakofoničnih vrtloga “White Freckles” do faux-sexy groovea obrade sentiša “Baby” u svakom trenutku koncerta vladao je dojam prisustvovanja WTF?! komediji poremećenosti. I bilo je zabavno.

Ulaziti u dublje rasprave o autorironiji i fejkanju ovdje je bespredmetno. Ariel Pink ne zna i zna da ne zna, ali svojim bezobzirnim punk stavom i pomaknutim humorom zna rasplesati hipstere u publici i zaraziti ih svojom pomaknutom zajebancijom. Nekima je to dovoljno, a možda i treba biti. Ako sinoćnji koncert i nije bio za uspomenu i dugo sjećanje, bio je taman po mjeri publike iz Laube.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X