Ariel Pink u Laubi – Hipsterska posla

Otkačenost iznad svega. I dobra zajebancija.

Ariel Pink u Galeriji Lauba (Foto: Tomislav Sporiš)

Lauba je u posljednje vrijeme postala ono mjesto gdje se više ide biti viđen nego pratiti događaje na pozornici, a česte pojave kao što su katastrofalna rasvjeta i loš zvuk kao da nikome uopće ne smetaju. Ni sinoć nije bila iznimka. Predgrupe nitko nije doživio, Neon Lies krenuo je prerano, a ni Marko Vuković aka Kimekai nije prodro do publike stojeći ispred laptopa sa klavijaturom i gitarom prekopavajući po pop kompozicijama uz loš razglas. Čak je i posjećenost bila slaba, ni pregrađeni prostor nije bio potpuno popunjen.

A svi koji su se okupili došlu su zbog zvjezde večeri. Ariel Pink i Haunted Grafitti nahrupili su na pozornici u svoj svojoj otkačenoj šašavosti. Sedmeročlani je to bend šarenih frikova od kojih svaki kao da je došao iz svog trash crtića. Jedan klavijaturist u ponču, karikaturalno izduženi Tim Koh s basom, gitarist metalac, proćelavi bradati klavijaturist/gitarist u psihodeličnoj majici koji kao da je došao ravno s koncerta Grateful Deada, bubnjar u nekakvom topiću, i frontmen u šljokastoj majici s improviziranom stalkom za boce s pivom otvorili su sjajnom kič-baladom “Picture Me Gone” i odmah dali do znanja da misle neozbiljno.

Šuplji razglas samo je podvukao camp crtu cjelokupne stvari, a bend je šarao glazbenim stilovima i svim zamislivim klišejima radijske pop glazbe (prvenstveno one osamdesetih) bez imalo obzira i dostojanstva da je cijela stvar bila izvrsna u svojoj drskosti i ludosti. Od kakofoničnih vrtloga “White Freckles” do faux-sexy groovea obrade sentiša “Baby” u svakom trenutku koncerta vladao je dojam prisustvovanja WTF?! komediji poremećenosti. I bilo je zabavno.

Ulaziti u dublje rasprave o autorironiji i fejkanju ovdje je bespredmetno. Ariel Pink ne zna i zna da ne zna, ali svojim bezobzirnim punk stavom i pomaknutim humorom zna rasplesati hipstere u publici i zaraziti ih svojom pomaknutom zajebancijom. Nekima je to dovoljno, a možda i treba biti. Ako sinoćnji koncert i nije bio za uspomenu i dugo sjećanje, bio je taman po mjeri publike iz Laube.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X