Artan Lili: Osjećamo se trijumfalno zbog realizacije jedne potpuno nove ideje

Beogradski bend će Artan Lili u četvrtak 3. rujna kompletno predstaviti svoj debi album, objavljivan sukcesivno tijekom dvije godine, u Vintage Industrial Baru, o samom uspjehu tog velikog diskografskog eksperimenta, novim potezima i albumima, ali i nekim neugodnim situacijama popričali smo s vođom grupe, Bojanom Slačalom.

Artan Lili
Artan Lili

Kad smo prošli put pričali o sukcesivnom objavljivanju pjesama koje se poput slagalice slažu u cjelinu albuma, rekli ste da je to uvjetovano novim navikama publike bombardirane informacijama zbog čega jedva da imaju vremena poslušati pjesmu do prvog refrena, no koliko je taj način rada kompliciran za sam bend?

Bojan Slačala: Samo se način objavljivanja promenio, inače sve je isto, mora non-stop da se radi i audio i video – naizgled je stanje haotičnije, ali mi se jako dobro snalazimo u svemu. Čak otkrivamo i nove momente u svemu, npr. prihod od prodaje već objavljenih pesama preko platforme prvog albuma na artanlili.bandcamp.com/releases finansira produkciju još neobjavljenih pesama sa istog albuma, da ne veruješ!

Uskoro ćete objaviti i posljednju pjesmu s debi albuma. Kakav je osjećaj?

Bojan Slačala: Trijumfalan. Namerno kažem tako jer to znači trijumf u smislu realizacije jedne nove ideje. Nešto kao pionirski poduhvat. Štap i kanap koji pobeđuje plastiku i titanijum! Inače „Moja pesma“ je ime poslednjeg singl spota na kom se užurbano radi ovih dana. MTV premijera se očekuje 14. ili 21. 09.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=y0mj8sSoQ9M[/youtube]

Poznato je kako glazbenici često nisu zadovoljni s nekim snimkama kad prođe određeno vrijeme i slušaju ih ponovo. Obzirom da je od prvih objavljenih pjesama prošlo i više od godinu dana, jeste li imali razmišljanja da ste nešto mogli napraviti bolje, gledano s vremenskim razmakom?

Bojan Slačala: Znam za to, ali ne. Srce nam je na mestu, sve što smo uradili – uradili smo najbolje što smo mogli u datom trenutku. Da se razumemo, album je sniman u partizanskim uslovima, iz 5 puta u 6 studija sa 7 producenata, na jedvite jade, gubili smo gomilu kanala tokom usnimavanja i prebacivanja podataka, ali tako je jedino bilo moguće. Znali smo, može ili tako ili nikako, a to svakako ima svoj šmek i svoju draž koja se čuje! Čini mi se da će ovo biti jedan od onih albuma za pamćenje, ali tu ću stati sa procenama… Sada grupa polako već radi na idućem albumu i pesmama, znači – idemo dalje oprobanim načinom.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=45b3DaXp2lY[/youtube]

Koliko je uopće teško držati kreativni fokus tim sukcesivnim načinom objavljivanja materijala, ili je to možda još lakše od dosadašnjeg načina rada snimanja albuma u cijelosti?

Bojan Slačala: Vidiš, pristup se promenio. Sada si kao autor non-stop angažovan na radu oko albuma tokom tog perioda objavljivanja i te promene su vidljive na samom albumu kada ga pustiš od početka do kraja. Znači postiže se efekat raznovrsnosti produkcije – sličan onom kad snimatelji i producenti albuma stalno menjaju nešto u postavci, preštimavaju bubanj, menjaju mikrofone, itd. Ovako prirodno dobiješ taj utisak o ploči jer se snima u raznim studijima, na drugačijoj opremi, u drugom vremenu i sasvim sigurno drugačijem raspoloženju. To je i dobro, jer se ne čeka da pesme ostare, pa da se izgube ti najlepši, početni, inicijalni impulsi pesama kada ih tek napraviš. To je ta svežina koju pesme zadržavaju ukoliko ovako pristupite celoj stvari i mi volimo što je to tako. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X