Auguste: Mi smo sretne dok god se piše o našoj glazbi, a ne o tome s kim liježemo u krevet ili što kuhamo

Ženski kantautorski pop duo Auguste u petak 29. siječnja u Tvornici promovira svoj debitantski album ‘Sve što je nekada bilo važno’, objavljen u listopadu prošle godine. A mi smo pokušali saznati što je Ivani Lulić i Gordani Marković važno danas, u najmanju ruku, pred sam promotivni koncert.

Auguste (Foto:  Josip Ninković)
Auguste (Foto: Josip Ninković)

Koliko je u istome pridonio Tomislav Šušak koji vam je radio produkciju i osmislio Intro?

Gordana: On ima puno više iskustva od nas u bilo kojem glazbenom aspektu. Naučili smo jako puno u radu s njim, ali se i sprijateljili i to je onda dobitna kombinacija za kreativni rad. Prijedlozi koje je davao za naše aranžmane u pravilu su nam se jako sviđali i na neki način smo i mi proširili svoje znanje o aranžmanima, različitim instrumentima, zvukovima itd.

Hoće li i on nastupiti s vama u Tvornici?

Gordana: Hoće, gostovat će na nekoliko pjesama, kao i Gordan Dragić koji je na albumu snimio gitare na nekim pjesmama.

Ne skrivate da ste se u samom karijere početku našle kroz sviranje obrada. Je li vam taj način olakšao ili otežao put do autorstva? Jer je često uvriježeno mišljenje da glazbenik teže pronađe sebe kroz prizmu nekog jačeg autora koji mu je uzor…

Gordana: Ja bih rekla da je olakšao jer sam ja na taj način učila svirati, interpretirati, pronaći stil… Zaista slušam raznoliku glazbu, u svakom žanru ima kvalitetnih glazbenika i nije bio slučaj da sam se za jednog autora ili izvođača ‘vezala’ kao jedini uzor… Kod nekih me uzora impresioniralo autorstvo, a kod nekih vokalni izričaj i sam scenski nastup, kod trećeg aranžmani…

Ivana: Sviranje obrada bio je prvi korak izvan škole gdje smo se vokalno obrazovale. To je bio prirodan slijed događanja jer jedno je nešto naučiti, a posve drugo je to iskusiti. Kroz javne nastupe pokušale smo primijeniti sve naučeno i već nakon pola godine izvođenja obrada, koliko god se trudile izvesti ih na neki vlastiti način, došlo je do zasićenja. Nije nam bilo dovoljno odabrati najdraže pjesme i ponavljati ih iznova na svakom nastupu. Poželjele smo imati vlastitu pjesmu. Kako do tada nismo ni razmišljale na način da bismo mogle biti autorice, javile smo se Lei Deklevi u nadi da bismo mogle od nje dobiti prvu pjesmu. Uvijek nam se sviđao njen rad i mislile smo kako bi s lakoćom mogla pogoditi naš senzibilitet. Srećom, to se nije dogodilo i ohrabrila nas je da pokušamo pisati vlastite pjesme. Kroz mjesec dana nastala je ”Ona”, naš prvi singl, a ubrzo su uslijedile i ostale pjesme. Rekla bih da nas je sviranje obrada samo potaknulo da krenemo u autorskom smjeru. Sama sam sebi uvijek najveći kritičar i često si neću priznati da sam nešto dobro napravila upravo zbog toga što je trava uvijek zelenija u tuđem dvorištu. To je dvosjekli mač jer koliko god to bio dobar poticaj za daljnje stvaranje i napredak, pomicanje granica, toliko ruši samopouzdanje s druge strane. Još uvijek balansiram.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=P7R76OIBDjg[/youtube]

Biste li isto savjetovale i nekim novim kantautoricama?

Ivana: Ne znam zašto bi netko slušao moje savjete? Svi smo mi drugačiji, doživjeli smo različite stvari i formirali stavove. Možda će nekome formula uspjeha biti upravo sve suprotno od onog što smo mi napravile. Najvažnije je biti načisto sa sobom, znati razloge zbog kojih radite to što radite i stajati iza svih odluka, bile one dobre ili loše.

Gordana: Meni je jako pomoglo ne samo slušanje glazbe određenih izvođača, nego i čitanje njihovih biografija. Kad se glazba stavi u širi kontekst, vrijeme u kojem nastaje, tko iza nje stoji, zbog čega je tekst takav kakav jest i slično, sve poprima neku malo jasniju sliku.

Razmišljate li o sljedećem diskografskom koraku ili je za to prerano obzirom da ste trenutno najviše posvećene promociji albuma ”Sve što je nekada bilo važno”?

Ivana: Pjesme za prvi album nastajale su od 2008. godine i iako je velikom broju ljudi naša glazba nova, ja sam se čak malo i zasitila tih pjesama. S Gordanom sam napisala nove pjesme koje trenutno uvježbavamo s bendom i cilj nam je aranžmanski ih dovesti do savršenstva. Do snimanja i objavljivanja istih proći će dosta vremena, tako da ćemo onda razmišljati i o ovim poslovnim aspektima.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X