Auguste: Mi smo sretne dok god se piše o našoj glazbi, a ne o tome s kim liježemo u krevet ili što kuhamo

Ženski kantautorski pop duo Auguste u petak 29. siječnja u Tvornici promovira svoj debitantski album ‘Sve što je nekada bilo važno’, objavljen u listopadu prošle godine. A mi smo pokušali saznati što je Ivani Lulić i Gordani Marković važno danas, u najmanju ruku, pred sam promotivni koncert.

Auguste (Foto: Josip Ninković)
Auguste (Foto: Josip Ninković)

”Sve što je nekada bilo važno” ove subote dobiva zagrebačku koncertnu promociju. Jest da iza sebe imate priličan broj nastupa, no osjećate li neku posebnu odgovornost za ovaj što će se dogoditi u Tvornici kulture?

Ivana: Malo je nezgodno govoriti o tome da li osjećamo odgovornost pred ovaj nastup jer ne želimo umanjivati sve ostale nastupe, no koncertna promocija nekako je središnji događaj cijele naše dosadašnje priče. Ja ću zasigurno biti puno emotivnija jer su se u Zagrebu dogodile mnoge stvari koje su utjecale na mene kao autora, okupit ćemo ljude koji su sudjelovali u našem dosadašnjem radu, a kako je ovo naš prvi i veći samostalni koncert sigurno će doći publika koja želi čuti upravo ono što im mi možemo isporučiti. Mislim da će ovo biti jedna mala, prava, vesela zabava kojom ćemo proslaviti dosadašnje djelovanje na sceni.

Glazbenici obično nakon što objave album imaju prigovor na vlastiti (snimljeni) rad. Kako vas dvije sad gledate na „Sve što je nekad bilo važno“? Ima li nešto što bi htjele promijeniti?

Ivana: Album je nastajao kroz veliki vremenski period tijekom kojeg smo i mi same kao autorice sazrijevale i u konačnici učile, jer smo se prvi put srele sa studijskim snimanjem. Sada bih sigurno prepravila neke tekstove, no pomirila sam se s tim da sam u tom trenutku dala najbolje od sebe. Sada u novim tekstovima pokušavam puno više produbiti svoje ideje i normalno je da s iskustvom i vremenom napredujem. Jednom sam slušala Coca Mosquita na radionici gdje je govorio o svom umjetničkom stvaranju i bilo mi je drago čuti da kao autori uvijek prolazimo kroz iste stvari. Uvijek misliš da ti je posljednja pjesma najbolja i uvijek ti nešto ”strši” u starim tekstovima.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Aj_6LDUkUKI[/youtube]

Kako ste zadovoljne s medijskim pozicioniranjem? Može se reći da ‘hodate po rubu’, za većinu ste pop glazbenice, no zna se koliko je u našim prilikama pop malo udaljen od estrade. Imate li i tih strahova da se ne ‘sunovratite u estradu’?

Gordana: Ne bježimo od toga da smo pop, ali smo i dalje kantautorice, a mislim da su autentičnost i iskrenost bitne odlike kantautorstva. Nema pretvaranja. Nema podilaženja. Pišeš iskreno jer je to način da se predstaviš kroz glazbu, a onda ti se jave ljudi koji su slušajući tu istu glazbu lakše prošli neke teške periode u životu. To jedino ima smisla. Mislim da se uvijek može prepoznati kada je neki izvođač ‘projekt’, kada je sve vezano za njega isplanirano s nekim ciljem, a to nema neke prave poveznice s njegovom pravom osobnošću i karakterom. Nema, dakle, straha jer ne težimo ničemu što nismo mi, što nije iskreno i došlo od nas s nekim razlogom.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OFQUXTIwHwM[/youtube]

Ivana: Estrada mi je uvijek imala neku negativnu konotaciju i razlikujem je od scene. Možda imam krivi dojam tih pojmova. Recimo, jako me zabavlja kako alternativna scena nas smatra popularnim izvođačem, a ovi popularni misle da smo alternativci. Ne znam što smo mi i ne opterećujem se time. Dio smo glazbene scene u Hrvatskoj i izuzetno smo zadovoljne medijskim pozicioniranjem. Dok god se piše o našoj glazbi, a ne o tome s kim liježemo u krevet ili što kuhamo u svojoj kuhinji, mi smo sretne.

Počele ste kao kantautorski duo, no ubrzo ste prerasle i u bend, koliko vam je bio važan taj korak u definiranju izričaja?

Gordana: Bend pruža puno više mogućnosti. I dalje je autorstvo na nama dvjema, ali bend nam uvelike pomogne aranžmanski definirati pjesme, pogotovo nove koje još nismo snimale. S njima je lakše eksperimentirati i razvijati se dalje. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X