‘Bad Boys: Ride or Die’ – holivudski hamburger

Izgleda da su visokooktanska akcija, pokoji štos i generički zaplet još uvijek najsigurniji recept na holivudskom meniju.

‘Bad Boys: Ride or Die’

Što smo mogli očekivati od “Bad Boys: Ride or Die”, četvrtog izdanja franšize koju je prije gotovo 30 godina pokrenuo vojvoda akcijskih blockbustera Michael Bay dok je još bio u naponu snage i nije trovao mase gomilom filmova o Transformerima, da bi je 2020. s “Bad Boys for Life” kao posljednjim pretpandemijskim blockbusterom preuzeli njegovi belgijski ekvivalenti Adil & Bilall? Teško da smo se mogli nadati nekom vrhuncu suvremene kinematografije budući da su pravila ove franšize, kao i njezinoga žanra akcijske buddy komedije ispisana odavno i ne dopuštaju mnoga iznenađenja.

Jesmo li se trebali nadati uskrsnuću Willa Smitha u zaboravljajući zagrljaj Hollywooda koji mu je napokon spreman oprostiti transgresiju fizički nasilnog obračuna s neukusnim humorom Chrisa Rocka kad mu je odjek javnog šamara donio desetogodišnju zabranu prisustvovanja na dodjeli Oscara? Ma dajte, molim, vas! Taj oprost Smithu već je udijeljen iste te večeri kad mu je Akademija unatoč ponašanju uručila nezasluženi Oscar i priliku da se cmoljeći pokuša predstaviti kao junak i zaštitnik obitelji. Danas se u “Bad Boys: Ride or Die” malo i šale na taj račun pa tako u jednoj sceni Smith primi niz šamara od Martina Lawrencea.

Ono čemu smo se svakako mogli nadati jest malo većemu trudu od onoga koji je uložen u pisanje ovog scenarija. Priča je, naime, kretenska. Naši junaci Mike (Smith) i Marcus (Lawrence) primorani su stati u obranu ugleda svog pokojnoga šefa Conrada Howarda (Joe Pantoliano) kojemu su zlikovci smjestili aferu šurovanja s narko kartelom. Dvojac uz pomoć nekoliko vjernih kolega i Mikeovog sina (Jacob Scipio), negativca iz prethodnog filma, u cijelom nizu vratolomnih eskapada mora razotkriti prave izdajice, osvjetlati obraz pogrešno optuženome i potvrditi neke temeljne holivudske vrijednosti obiteljskih veza i drugarstva, premda ne onako ljigavo kako to čini “Fast & Furious” franšiza.

Uz sve to, kako bi dodali malo svježine, scenaristi liku Marcusa koji je dosad poznat kao notorna kukavica, nakon preživljavanja srčanog udara daju plašt nepobjedivosti budući da je uvjeren kako ne može umrijeti, dok dosad samopouzdani kicoš Mike počne patiti od napadaja panike. Dodamo li svemu tome i Rhea Seehorn čiji vrhunski talent prikazan u seriji “Better Call Saul” ovdje ostaje potpuno potraćen, Ioana Gruffudda čiji lik je providan poput čovječje ribice i nekoliko blesavih cameo pojavljivanja neglumaca poput DJ Khaleda i Micheala Baya i bit će vam otprilike jasno kakav džumbus gledate.

Kako to da film sa scenarijem koji je mogao napisati ChatGPT onda nije negledljiva splačina, već nešto više poput hamburgera iz nekog lanca, sendvič bez nutritivne vrijednosti od kojih na svakom uglu ima boljih, ali ipak ne možete poreći da vam je bio ukusan i sigurno ćete ga opet naručiti? Za to je najzaslužniji ključni sastojak, a to je neupitan talent belgijskog režiserskog para za snimanje akcijskih scena koje su doista uzbudljive, napete i sjajno montirane. Među njima svakako je najupečatljivija ona s pucnjavom u rušećem vojnom helikopteru koju ćemo sigurno pamtiti mnogo duže nego bilo kakav obris radnje ovoga filma.

“Bad Boys: Ride or Die”

Drugi odlučujući čimbenik, vjerojatno jednako bitan, jest kemija između Smitha i Lawrencea koja ne jenjava ni nakon tri desetljeća, a sad već bitno ostarjeli dvojac svoje likove igra sa potpunom uvjerljivošću i šarmom, čak i kad im napisane šale uspijevaju tek u pola navrata. Kad uspiju, pak, teško im se ne nasmijati (vidi prispodobu o magarcu).

Projekcije predviđaju da će “Bad Boys: Ride or Die” u Sjedinjenim Državama u prvom vikendu prikazivanja zaraditi više od akcijskih im prethodnika koji su financijski razočarali, “The Fall Guy” i “Furiosa: A Mad Max Saga”, iako se vjerojatno neće pretvoriti u megahit kakav se ove sezone još uvijek očekuje. Izgleda da su visokooktanska akcija, pokoji štos i generički zaplet još uvijek najsigurniji recept na holivudskom meniju. Recept za hamburger koji ćemo ponovno naručiti.

Ocjena: 6/10

(Sony Pictures Releasing, 2024.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X