BAFTA za ‘Three Billboards’

Moglo bi se reći da je BAFTA u gotovo svim kategorijama potvrdila statuse favorita u utrkama za Oscare.

  • 23
    Shares
“Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

U utrku za nagradu Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost s najviše nominacija, čak 12, ušao je film Guillerma del Tora “The Shape of Water”, ali najviše je statua, uključujući i onu za najbolji film, odnijela drama Martina McDonagha “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”.

“Three Billboards” je odnio i nagradu za najbolji britanski film, kao i za najbolji izvorni scenarij, a svoj status favorita u kategorijama najbolje glumice i sporednog glumca još jednom su potvrdili i Frances McDormand i Sam Rockwell. Iznenađenja nije bilo ni u preostalim glumačkim kategorijama, budući da su nagrade još jednom odnijeli Gary Oldman i Allison Janney. “The Shape of Water” se zadovoljio nagradama za najbolju režiju, glazbu i scenografiju.

Moglo bi se reći da je BAFTA u gotovo svim kategorijama potvrdila statuse favorita u utrkama za Oscare, pa je tako najboljim adaptiranim scenarijem proglašen “Call Me By Your Name”, za najbolju je kostimografiju nagrađen “Phantom Thread”, a za najbolju šminku “Darkest Hour”. “Coco” je ponovno dominirao u kategoriji najboljeg animiranog filma.

“Dunkirk” je odnio BAFTU za najbolji zvuk, a jedno od rijetkih iznenađenja bilo je dodjeljivanje nagrade za najbolju montažu akcijskom filmu “Baby Driver”. Roger Deakins je očekivano nagrađen za filmsku fotografiju nastavka kultnog znanstveno-fantastičnog “Blade Runnera”, a taj je film nagrađen i za najbolje specijalne efekte, iako je favorit za Oscar u potonjoj kategoriji “War for the Planet of the Apes”.

U pojedinim kategorijama BAFTA i Oscar imaju nesukladnosti u vremenu dodjeljivanja nagrade, pa se tako događa da nagrade za najbolji strani film dobivaju filmovi koji su za Oscar u toj kategoriji bili nominirani prethodne godine. Ove godine je tako nagrađen “The Handmaiden”, a sličan se scenarij odigrao i u kategoriji dokumentarca gdje je slavio “I Am Not Your Negro”.

Što znači pobjeda “Three Billboards” na BAFTA-i? U posljednje tri godine ta je nagrada pripala filmovima “La La Land”,”The Revenant” i “Boyhood”, a ni jedan od njih nije osvojio Oscar za najbolji film, tako da nije sve gotovo za “The Shape of Water”. U svakom slučaju, za dva nas tjedna očekuje izrazito uzbudljiva večer na dodjeli nagrada američke Akademije.

  • 23
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X