Oscar 2024 – opethajmer

Akademija je potpuno okrenula leđa ‘Barbie’ , a uz sedam očekivanih nagrada za ‘Oppenheimer’ , čak četiri su zavrđile kod ‘Poor Things’ Yorgosa Lanthimosa.

Oscars 2024

U našim finalnim predviđanjima raspleta na ovogodišnjij dodjeli Oscara progrnozirali smo da će “Oppenheimer” Christophera Nolana otići kući sa sedam ili osam zlatnih kipića, uključujući ine glavne za najbolji film i režiju i još jednom nismo pogriješili. Cijele je sezone žario i palio i osvajao jednu nagradu za drugom, pa na samoj ceremoniji nije niti imao ozbiljnu konkurenciju u većini kategorija u kojima je nominiran. Pripale su mu statue i za najbolju montažu, filmsku fotografiju, glazbu te najboljeg glavnog i sporednog glumca, a onaj osmi Oscar koji mu se nije dogodio bio je u kategoriji najboljega zvuka u kojemu je s pravom slavio “The Zone of Interes” za koji smo istaknuli da ima ozbiljnu šansu trijumfirati u toj kategoriji. Isti je film potpuno očekivano slavio u kategoriji najboljeg stranog filma.

Prije nego uđemo u analizu nagrada, moram kao disclaimer objaviti da sinoćnju dodjelu Oscara nisam gledao i to po prvi put od kad mi pamćenje seže. Razlog tome leži u činjenici da već godinama ne posjedujem televizor, a sustav HRTi koristim isključivo jednom godišnje, i to upravo u oskarovskoj noći. Ove godine taj sustav je zakazao i izbacivao poruku da se na internetu ne može pratiti dodjela uživo zbog ograničenih autorskih prava. S druge strane, ovo je bila jedina dodjela dosad koju zapravo nije ni bilo potrebno pratiti uživo jer se toliko toga već znalo unaprijed da nije bilo mnogo prostora za iznenađenja. Bitno da se nije dogodila nikakav skandal poput onog zloglasnog šamara Willa Smitha kolegi Chrisu Rocku.

Dakle umjesto uživo, dodjelu sam pratio putem internetskih objava za svaku kategoriju i uz pomoć prijatelja koji su me obavještavali o svakom pobjedniku, što se pokazalo prilično prihvatljivim načinom jer me poštedjelo onog dijela programa koji uglavnom najviše ide na živce. Večer je otvorila pobjeda Da’Vine Joy Randoph (“The Holdovers“)kao najsigurnija oklada na cijelom popisu, budući da je suvereno vladala cijelom sezonom i osvojila doslovno svaku nagradu za sporednu glumicu na putu. Naravno, isto je vrijedilo i u kategoriji najboljeg sporednog glumca gdje je Robert Downey Jr. imao isti stopostotni učinak kao i Da’Vine.

U kategoriji najboljeg animiranog filma dvoboj se kroz sezonu vodio između spektakla “Spider-Man: Across the Spider-Verse” i japanskog “The Boy and the Heron”, posljednjeg uratka Hayaoa Miyazakija iz Studija Gibli. Premda nije bio bez izgleda, japanski je film ipak iznenadio pobjedom, jer je fantastični “Spider-Man” slovio za favorita kod Akademije. No, možda je i t u pitanju tzv. superhero fatigue i u svakom slučaju sjajna prilika da se oda počast jednom od najvećih animatora u povijesti. “The Boy and the Heron” stiže u kina ovaj tjedan i svakako ga imamo namjeru pogledati.

Druga stvar koja je predstavljala blago iznenađenje bila je potpuno okretanje leđa satiri “BarbieGrete Gerwig. U predviđanjima smo pisali da bi “Poor Things” mogao oteti neku od nagrada komediji o lutkama u kategorijama scenografije i kostimografije te masku “Maestru” koji je držao status blagog favorita, ali Akademija je ušla all-in na fantastični film Yorgosa Lanthimosa i nagradila ga u svim navedenim kategorijama. Usto je i njegova glavna zvijezda Emma Stone uspjela ostvariti pobjedu u najnapetijem srazu dodjele, one za najbolju glumicu, što predstavlja značajan uspjeh, s obzirom da je nagradu glumačkog ceha prije Oscara osvojila njezina konkurentica Lily Gladstone. “Killers of the Flower Moon” Martina Scorsesea tako se pretvorio u najvećeg gubitnika večeri koji od deset nominacija nije uspio potvrditi ni jednu. Ponovio je tako neslavnu sudbinu prethodnog Martyjevog epa “Gangs of New York” koji prije 22 godine (!) imao jednako stravičan skor.

“Poor Things” tako se pretvorio u drugi najnagrađivaniji film na ceremoniji s četiri nagrade, a samo je još dakle “The Zone of Interest” Jonathana Glazera osvojio više od jedne nagrade. Ostatak je filmova odnio uglavnom po jedan Oscar. Scenarističke nagrade očekivano su završile kod “American Fiction” (adaptirani) i “Anatomy of a Fall” (izvorni scenarij), “Barbie” se morala zadovoljiti samo pobjedom u kategoriji najbolje pjesme, a točno smo predvidjeli i pobjednike u kategorijama najboljih efekata (“Godzilla Minus One”), dokumentarnog filma (“20 Days in Mariupol”) i kratkog igranog filma “The Wonderful Story of Henry Sugar”.

Može se reći da je ovogodišnja dodjela bila još jedna od onih prilično predvidljivih i premda nisu u svim kategorijama nužno pobijedili glavni favoriti, u takvim slučajevima slavili su filmovi koji su imali prilično dobre izglede da ostvare pobjedu, pa se ne može pričati o bilo kakvim velikim iznenađenjima. Ono po čemu će ovogodišnja dodjela biti upamćena jest koronacija “Oppenheimera” i prvo veliko Akademijino slavlje Christophera Nolana čiji filmovi se redovno nalaze među nominiranima za najbolji film.

“‘Oppenheimer’ bi s pravom mogao biti nominiran za Oscar u svim dostupnim mu kategorijama,” pisali smo u recenziji filma još mnogo prije nego što se dalo razabrati bilo kakve ocrte i još jednom se pokazuje da nismo bili u krivu. I ne samo da je skupio 13 nominacija, nego ih je i više od pola pretvorio u Oscare. Sa sedam Oscara “Oppenheimer” se upisao u malo društvo s toliko nagrada, uz bok lanjskom pobjedniku “Everything Everywhere All at Once” ali i starijim klasicima kao što je primjerice “Schindler’s List”.

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X