Bajaga i Instruktori o sumornoj stvarnosti u pjesmi ’21. vek’

‘U prošlom veku smo imali veoma uspešnu pesmu ’20. vek’, a u ovom veku su se stvari malo promenile,” kaže Bajaga, ‘pa sam imao potrebu da napišem i pesmu ’21. vek”.

Bajaga i Instruktori (Foto: Nebojša Babić)

Bajaga i Instruktori priredili su prilično iznenađenje obožavateljima objavivši singl “21. vek” uz tekstualni video na YouTubeu. Riječ je o njihovom prvom diskografskom tragu poslijee albuma “Ovaj svet se menja” (2020), a tematski se, na neki način, naslanja upravo na naslovnu pjesmu s tog izdanja, jer govori o stvarima koje posljednjih godina potresaju planetu. Zvučno, doduše, sada na malo drugačiji način, u rap stilu. No oni koji pomno prate karijeru Momčila Bajagića znaju da mu s vremena na vrijeme ni takav vid izražavanja nije stran. Bajaga samostalno potpisuje tekst, glazbu je skladao s klavijaturistom Instruktora Sašom Loknerom, dok su za aranžman zaslužni Lokner i gitarist benda Marko Nježić.

“21. vek počeo je tek, a oni hoće sve da nas iznenade”, poručuju u himničnom refrenu. U strofama se, između ostalog, osvrću se na devedesete godine, sjećajući se “traume iz vremena ‘Muzike na struju'”, što je bilo “gadno vreme rata, al’ nažalost u blizini novi rat se hvata”.

“Pesma ’21. vek’ je odraz ovog vremena u kojem živimo, i rezime svega ovoga što nam se dešava u protekle dve, tri godine”, ističe Bajaga. “U prošlom veku smo imali veoma uspešnu pesmu “20. vek”, a u ovom veku su se stvari malo promenile, pa sam imao potrebu da napišem i pesmu “21. vek”. Ono što smo do sad doživeli u njemu, nije bilo tako lepo kao u dvadesetom, tako da je i pesma malo mračnija, u skladu sa mračnom realnošću”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X