Dražen Baljak izabran za novog predsjednika HGU-a

Danas je na dvadesetoj redovnoj i izbornoj skupštini Hrvatske glazbene unije, Dražen Baljak izabran za novog predsjednika organizacije.

Dražen Baljak (Foto: Davor_Batisweiler)

Na skupštini održanoj u Zagrebu, je sudjelovalo 71 opunomoćenih predstavnika svih podružnica organizacije. Osim Predsjednika, izbori su provedeni i za nove Glavnog odbora HGU-a dok će Predsjedništvo HGU biti izabrano na 1. Sjednici novog saziva Glavnog odbora.

Članovi Glavnog odbora HGU-a:

Dražen Baljak, predsjednik HGU, Nikša Bratoš, predsjednik Glavnog odbora HGU, Sandro Bastiančić, Jadranka Čubrić, Davor Dedić, Neven Frangeš, Ivana Gutović, Marijan Jelenić, Branimir Jovanovac, Darko Kalogjera, Danijela Kaplowitz, Goran Karan, Miroslav Lesić, Stipe Mađor-Božinović, Tomislav Mrduljaš, Gordan Muratović, Tihomir Orlić, Ivan Pešut, Nataša Petrić, Ivan Popeskić, Mirela Priselac, Tomislav Šušak, Nikolina Tomljanović, Luka Tralić i Kristijan Zorjan.

Biografija Dražena Baljka:

Rođen 1.10.1977. u Rijeci. U istom gradu završio osnovnu školu i šestogodišnji tečaj klasične gitare i teorije glazbe pri Radničkom Sveučilištu u Rijeci, te potom upisao i završio Jezičnu Gimnaziju Eugena Kumičića u Opatiji.

Po maturi upisuje studij Hrvatskog jezika i književnosti te Engleskog jezika i književnosti na Filozofskom Fakultetu u Rijeci. Na fakultetu nakon odslušane 4 godine ne diplomira zbog tad već nagomilanih profesionalnih obveza u glazbi te službeno ostaje apsolventom Filozofskog Fakulteta.

Glazbenu karijeru rock gitarista gradi od 1993. kada se prvi put javno pojavljuje kao izvođač na Ri Rocku s grupom Unlogic Skill u kojoj je autor glazbe i s kojom još kao tinejdžer bilježi stotine koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji kao i dva albumska izdanja za Dancing Bear Records. Član je treće generacije glazbenika Ri-Vala te 1997. sudjeluje u stvaranju i snimanju himne riječke mladeži „Ajmo Rijeka“.
1999. godine pridružuje kultnoj riječkoj rock grupi Let 3 s kojom ostaje do danas koncertirajući diljem Hrvatske, regije i Europe i sudjelujući u stvaranju i snimanju svih studijskih i live albuma od 2000. do danas , kao i u radu na predstavi„Kiklop“. Za sve je navedeno nagrađivan brojnim glazbenim nagradama i priznanjima kao što su: „Porin“, „Crni Mačak“ , „Zlatna Kugla“ te “Nagrada Grada Rijeke“ koju je kao član skupine Let 3 dobio 2007. Gitarist je i u mnogim manje poznatim sastavima od kojih izdvajamo Mr.Lee &IvaneSky, Mlat i Ministranti.
Pod pseudonimom Boo Dale iznimno uspješno još od 2001. djeluje i na hrvatskoj elektroničkoj glazbenoj sceni. 2022. je to djelovanje okrunio pokretanjem nacionalne neovisne novinarske nagrade za elektroničku glazbu – Elector.

Poznati je riječki promotor urbane kulture i organizator brojnih koncerata i drugih glazbenih događanja od kojih je sigurno najpoznatiji Hartera festival kojeg je bio dio od početka pa sve do 2014. godine.

U riječkoj je HGU podružnici aktivan od 2008. kad postaje i član Izvršnog Odbora HGU Rijeka. Od 2009. do 2012. godine obnaša funkciju člana Kulturnog Vijeća za glazbenu i glazbeno-scensku umjetnost pri Gradskom Odjelu za kulturu Grada Rijeke.

Dva je mandata dopredsjednik Hrvatske Glazbene Unije i član je Glavnog Odbora HGU.

Od 2015. je član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, a član je i upravnih odbora HUZIPa, Porina i Unisona kao i dio Vijeća za rock glazbu, festivale i klupske programe pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X