Bajaga i Instruktori ‘Ovaj svet se menja’ – U koroni lom

Samo dvije godine nakon studijskog projekta ‘U sali lom’ i godinu dana nakon ‘U Puli lom’ Momčilo Bajagić Bajaga je opet aktivan.

Bajaga i Instruktori ‘Ovaj svet se menja’

Bajaga je iskoristio lockdown da uredi i na tržište plasira zbirku manje poznatih glazbenih brojeva koji su uglavnom služili za filmove, serije, i za druge izvođače te snimi pokoju novu pjesmu. Kako je davno priznao, jednom je prilikom tijekom šetnje na keju kupio svoj piratski mp3 CD na kojem su bile snimke koje čak ni on više nije imao (!), tako da nikad nije zgoreg pregledati i pročešljati svoj opus te ga po potrebi i osvježiti. Piratski mp3 CD-ovi nisu najpouzdanija roba na ovom svijetu, zato je bolje znati gdje su snimke pjesama, a ako se već ne zna, neka se snimi još jednom.

„Ovaj svet se menja“ je tipičan Bajagin album u kojem je put između hard rockom natopljene uvodne naslovne pjesme do zaključne, tamburaške „Mladost“ (s ponešto izmijenjenim riječima i posvetom Arsenu Dediću) poprilično kratak. Bajaga se poigrava s muzičkim stilovima poput Prosinečkog s njegovim čuvarima, puno je trikova na malom prostoru.

Dizajn albuma je parafraza putovnice, vjerojatno manje potrebnog predmeta iz prve polovice 2020. Za ovaj album Bajaga je putovao u prošlost, gledao u sadašnjost, O grozomornoj sadašnjici govori pjesma „Ni na nebu, ni na zemlji“ koja je objavljena 1994., izvedena u istoimenom filmu, i koja nije izgubila na aktualnosti. Naslovna je pjesma žestoki broj u kojoj Bajagić sumira surovu realnost s koronom, unatoč povremenoj poetskoj neinspiriranosti, instrumentalna tutnjava daje pjesmi poseban šmek. Hit otpjevan u duetu s glumcem Milošem Bikovićem „Darja“ je odradio svoj dio posla na radio stanicama, ljubavna pjesma s potpisom Bajage izdana za Valentinovo nije mogla omanuti.

Novitet je i šarmantna, countryjem inficirana „Kako se to naziva“ koja se tek treba nametnuti slušateljstvu. Slušateljstvu se već nametnula „Moja draga“ koju je proslavio Zdravko Čolić, ovdje imamo priliku čuti izvedbu samog autora. Bit će to lijep dodatak na koncertima.

Na „Ovaj svet se menja“ je i prastara „Ja sam se ložio na tebe“ koja je iz perspektive gimnazijalca uneređenog viškom testosterona premještena u kontekst lascivne uspomene s 40. obljetnice mature u kojoj fini gospodin, s par čaša previše naiskap popijenih, na uho šapće osebujne komplimente dobrodržećoj dami, nekadašnjoj kolegici iz razreda. Vukašin Marković iz sastava Irie FM gostuje na pjesmi svirajući trombon.

Unatoč povremenim nedostacima, Bajagin album uspijeva u onom najvažnijem – zabaviti slušatelja. „Ovaj svet se menja“ kao i svi Bajagini uspjeli albumi ima decentnu dozu ludizma i neopterećenosti. U ovoj eri prezasićenosti lošim informacijama, ove karakteristike bi se mogle pokazati ključne u osvajanju nove publike.

Ocjena: 7/10

(Croatia Records, 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X