Balthazar u Tvornici – još jedan snažan udar iz Belgije

Kako nas bliska povijest uči; niti jednom nas nije koncertno razočarao bend iz Belgije. Balthazar je nastavio taj niz.

Balthazar u Tvornici (Foto: Zoran Stajčić)
Balthazar u Tvornici (Foto: Zoran Stajčić)

Nema ljepše stvari u glazbi nego kad bend dolazi po prvi put i ima strašnu želju razvaliti publiku ugođajem, pjesmama i energijom. Kad si publika u takvoj situaciji, onda tako veselo trčiš pred te ‘rafale’. Belgijski bend Balthazar upravo je tako krenuo na zagrebačku publiku u utorak u Tvornici kulture, u trenutku kad njihov glavni grad proživljava neviđene racije u kojima policija traži mozak terorističke operacije u Parizu, i, koincidencije radi, dok se Zagreb priprema na slično opsadno stanje jer nama u posjet dolazi mozak operacije druge vrste, tj. Joe Biden, kako su ga mediji nazvali, drugi čovjek SAD-a.

Jesu li Belgijanci donijeli tu karmu sa sobom, ili je sve ipak stvar koincidencije, nek’ se drugi bave time, ali da nas se sve na teritoriji EU drila na izvanredne situacije kad se, opet, popularno zvane, duge cijevi šeću gradovima, jest činjenica. Hollande je rekao da smo u ratu, pa eto nam ga sad.

Balthazar u Tvornici (Foto: Zoran Stajčić)
Balthazar u Tvornici (Foto: Zoran Stajčić)

No da se vratimo na vedrije teme. Belgijski bend nazvan po jednom od sveta tri kralja, uzgred rečeno, zaštitnika oboljelih od epilepsije, dobrano se spremio ostaviti dobar dojam u Zagrebu. Kako su te večeri rekli ‘insajderi’ Belgijanci su u Mali pogon Tvornice donijeli sa sobom svu potrebnu opremu, niti kabl nisu posudili iz te poznate zagrebačke koncertne kuće, dakle njihov čovjek na pultu, njihov čovjek na lightu, njihovi pultovi, sve njihovo, samo da bi se svi osjećali bolje. A oni su se osjećali bolje čim su stupili na pozornicu.

Pet glazbenika i svih pet za mikrofonima, naravno uz svoje osnovne instrumente. Zvučali su kao da je netko pomiješao Blur, Arcade Fire, Of Monsters And Men i Libertines, s tim da nitko od njih na pozornici nije izgledao kao da ima heroinski problem poput Petea Dohertyja. Da ima, možda bi bili popularniji, ili u našem slučaju, razvikaniji. No to je ionako samo fasada. Što se tiče sam nosive konstukcije, tj. srži benda, Balthazar su uzbudljivo i razigrano tkivo, s izvrsnim osjećajem za groove kao i kad taj spomenuti groove plasirati publici.

Balthazar u Tvornici (Foto: Zoran Stajčić)
Balthazar u Tvornici (Foto: Zoran Stajčić)

Možda je među svima u Tvornici na početku koncerta dok je bend svirao „Deceny“ i „Then What“ bilo desetak fanova, a svi ostali ‘turisti’, ali kako je nastup odmicao, progresivno je rastao i broj fanova, jer su Belgijanci volšebno furali svoju indie pop – post rock priču i osvajali svojom predanošću glazbi. Kad su najavili „Fifteen Flors“ publika je klicala, kad su najavili „Bunker“ publika je klicala još jače, da bi nakon „Blood Like Wine“ i „Last Call“ vikala „We want more!“. Bisje  bio upravo ono što se od bisa i očekuje. Bili aduti ili ne, pjesme „Sinking Ships“ i „Do Not Claim Them Anymore“ zvučale su kao aduti, destilat najboljeg i najsrčanijeg što su Balthazar pripremili, i više nego dovoljno da svatko od stotinjak okupljenih zna da je taj utorak poslužio za punjenje baterija do vikenda.

Čak je i predgrupa Lothaus, također Belgijanci, decentno priredila teren u sasvim drugačijem filmu, u snenoj dubstep maniri Jamesa Blakea i Jamiea Woona. Dakle odmak, ali ne preveliki.

Baš smo bili kao Bruxselles sinoć – belgijski clubbing i uskomešana murija po gradu koja zagrađuje ulice i zavaruje šahtove. I naravno, špica ‘policijskog sata’ traje dok čitate ove retke…

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X