BE HA VE u Hard Placeu – nikad nisi prestar za prvi album

Ne susreće se često bend glazbenih veterana čiji članovi u svom petom, šestom, a poneko možda i sedmom desetljeću života (jer uvijek je nepristojno pitati za godine) kreće u autorske vode poletno, samouvjereno i zagriženo kao da je u pitanju nekim slučajem društvance dvadesetogodišnjaka.

BE HA VE u Hard Placeu
BE HA VE u Hard Placeu

Zagrebački BE HA VE upravo je takav primjer. Grupa je to koja baštini u svom izričaju roots rock, country i blues uz elemente folka, psihodelije, rhythm & bluesa pa čak dixielanda i regtimea, a cijeli taj koloplet nazvali su ‘americana’ iako potpuno odudara od svega onoga što se u americanu do sada svrstavalo. No ako se uzme u obzir hommage povijesti američkoj glazbi utkane u zvuk BE HA VE-a, lako je razumijeti i taj epitet koji su sebi nadjenuli.

BE HA VE u Hard Placeu
BE HA VE u Hard Placeu

Grupa koju čine Davor Bunčić (vokal), Zoran Haraminčić (gitara), Robert Jurčec (bubanj), Miroslav Bjelajac (bas gitara) i Vedran Žanko (gitara) upravo je objavila svoj debitantski album „One Of These Days“ za kuću Spona, djelo je to koje objedinjuje čak 15 autorskih pjesama, među kojima je tekstove njih pet napisao pokojni Dražen Buhin Buha, čovjek koji je dao veliki obol u definiranju i kreiranju hrvatske blues scene, kao i njeno aktivno uključivanje u poznati Blues Challenge koji se odvija u Memphisu gdje svake godine i Hrvatska ima svoje predstavnike.

BE HA VE u Hard Placeu
BE HA VE u Hard Placeu

Rad na albumu „One Of These Days“ trajao je pune tri godine, a zanimljivost je kako isti dolazi nakon što su BE HA VE u ‘grupnoj konkurenciji’ tj. s kompilacijom posvećenoj Buhi prije nekoliko godina dobila dva Porina u nepravedno ukinutim blues kategorijama.

„Album je nastao spontano. Gotovo da nije postojala ideja da se uopće snimi, ali nas je cijelo vrijeme tjerala neka opsesija“, pojasnio mi je Davor Bunčić neposredno pred koncertnu promociju uprizorenu u utorak u zagrebačkom klubu Hard Place. Po pitanju klupskog života ovog grada, interes je uistinu bilo velik. BE HA VE su nakrcali Hard Place, premijerno prikazali spot „Mean Woman“ u produkciji Triatlonfilma, i potom ‘nagazili’ sa svirkom.

BE HA VE u Hard Placeu
BE HA VE u Hard Placeu

Kao i na albumu, i uživo su te večeri na pozornici ugostili violinistu Ristu Ibrića (“Get Out of this Place”), poznatog bubnjara Goran Markić (“These Days”, “Sweater Stretcher” i “Mean Woman”) te harmonikaša Miroslava Navračića (“Sweater Stretcher”). Krenuli su u nešto lakšem tonu, no kad su se zagrijali posebo moćno su odjeknule „These Days“ i blues „Chocolate Fudge“ s efektnom Žankovom slide gitarom. BE HA VE spadaju u red audult orientated rock bend, nema tu nekog ‘izmišljanja tople vode’, no znakovito je znalačko korištenje stilskih obrazaca uz iskreni naklon glazbenika duhu vremena u kojem su nastali. To je bend koji vas nostalgično baci u vrijeme kad je glazba imala sasvim drugačiju važnost od one koju ima danas. Pravi blast to the past.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X