Belle and Sebastian ‘How To Solve Our Human Problems’ – ostali su uvijek isti

Kada čovjek zakorači u malo ozbiljnije godine, sve mu više počinju značiti stvari koje uvijek ostaju iste, stvarajući trenutnu poveznicu s nekim jednostavnijim, nevinijim i ljepšim vremenima.

Belle and Sebastian ‘How To Solve Our Human Problems’

Među te stvari, barem potpisniku ovih redaka, spadaju i albumi škotske indie institucije Belle and Sebastian, gotovo nepromijenjeni od sredine devedesetih i dana kada su kao od šale izbacivali klasike poput “If You’re Feeling Sinister” i “The Boy with the Arab Strap”.

“Naše ljudske probleme” Stuart Murdoch i društvo krenuli su riješiti baš svime što ste dosad mogli pronaći ne samo na njihovim pločama, već i onima skoro čitave škotske indie scene još od post punka i njegovih heroja tipa Orange Juice ili The Associates. “Everything is Now (Part Two)”, “Too Many Tears” i “I’ll Be Your Pilot” lijepi su folk-pop komadi koji mjestimično zalutaju i u psihodeliju Haight-Ashburyja, odnosno na teritorij koji s mnogo više tempa i energije zauzimaju “Show Me The Sun” i “Cornflakes”.

Manje naslušanim fanovima Franz Ferdinanda priličan bi šok mogla predstavljati “Poor Boy”, pjesma koja će im otkriti da je spoj disca, alternativnog rocka i indie elektronike kojim ih u zadnje vrijeme oduševljava njihov omiljeni bend zapravo star dvadesetak godina, ako ne i više. Iz “Fickle Season” i “Sweet Dew Lee” proviruju Lennon i McCartney, dok “Best Friend” i “The Same Star”, ponajprije zahvaljujući vokalu Sarah Martin, zvuče kao izgubljene stvari The Supremesa.

Mnogo važnije, album izvorno objavljivan u obliku EP-jeva “How To Solve Our Human Problems part 1,2 & 3” ponovno donosi i nekoliko stvarno odličnih pjesama. “We Were Beautiful” otvara nešto nalik uvodima u hitove s jedinog dobrog albuma Davida Graya (“White Ladder”), ne bi li se prvo nakratko pretvorilo u “Desert Rose” eru Stinga, a potom i u jedan od njihovih najljepših refrena. Drugi veliki moment ploče je blago pomaknuta pastorala “A Plague On Other Boys” koju je moguće promatrati kao još jednu u nizu glazbenih posveta ludom dijamantu Sydu Barrettu. Čak se ni u tekstovima ništa previše bitnog ne događa – “We Were Beatuiful” progovara o krizama srednjih godina, no Murdocha i dalje najčešće srećemo dok promatra onu koju voli kako odlazi s drugim.

Ocjena: 7/10

(Rough Trade, 2018.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X