Bernays Propaganda ‘Politika’ – novo lice subverzije

Promjene članstva u bendovima normalna je pojava, ali izuzetno rijetko se događa da s promjenom člana dolazi i do promjene instrumenta što u konačnici dovodi do potpune promjene zvučne slike i stila. Makedonski sastav Bernays Propaganda odlučio se upravo na taj korak nakon četiri albuma, te ustaljenog i prepoznatljivog izričaja u velikoj mjeri već prihvaćenog od publike.

Bernays Propaganda 'Politika'
Bernays Propaganda ‘Politika’

Odlaskom bubnjara Džana Kuča, u bend je došao programer i klavijaturist Deni Krstev. Ako bi se u ovo vrijeme, kad se mnogi glazbenici kunu u vječitu inspiraciju pokojim Bowiejem, trebala povući neka paralela i naći primjer istinske hrabre kameleonštine u kojoj jedan bend sve stavlja na kocku i pali mostove iz sebe, onda je to Bernays Propaganda, uz važnu opasku da se bend na ovu formaciju nije odlučio preko noći, već je cijelu prethodnu godinu radio kako bi metamorfoza iz eksplozivnog punk rocka u elektronički post punk popističkog obrisa i sjetnog nijansiranja bila dovedena do svoje potpuno (nove) smislenosti.

Uistinu dug put i mora se priznati da bi rijetko tko zamjerio Vasku Atanasoskom, Kristini Gorovski, Saši Pavloviću i već spomenutom Deniju Krstevu da su se odlučili i za promjenom imena i osnivanjem potpuno novog benda, jer novi album „Politika“ donosi uistinu novu grupu Bernays Propaganda, do te mjere da je potpuno besmisleno vući bilo kakve paralele s prethodnicima „Zabraneta planeta“, „Igraj slobodno!“, „My Personal Holiday“ i debitantskim „Happiness Machines“.

S „Politikom“ nije okrenuta nova stranica, već se ušetalo u novu biblioteku.

Ovaj album svakako donosi smiraj, jer to zahtijevaju i novi odnosi u instrumentariju, no donosi i jedan neočekivani novi moment na regionalnoj sceni. A taj moment se sastoji u sljedećem; Bernays Propaganda poput još nekih bendova s nezavisne scene ulazi u pop vode u smislu da „Politika“ nudi pregršt radiofoničnih pjesama. Juriša se otvoreno na pozicije koje svuda drži omražena estrada. Nezavisnoj sceni su, kroz protekla dva desetljeća, nametnuti okviri postali prekruti i preuski. Slična situacija se istovremeno događa i u Hrvatskoj i Srbiji. Još uvijek se nije dogodio združeni val, ali iskre su sve češće, a nezavisna scena sve hrabrija i manje spremna na uzmake. Taj novi moment nosi još jednu anomaliju spram trendova u mainstreamu Zapada. Dok Zapad iz sezone u sezonu nudi sve bljeđe pop singlove koji kao da su programirano rađeni za masovno zaglupljivanje, Balkan nudi suprotnost, dakle ulazi se u pop, ali se ne odustaje od mozga, provokativnosti i društvenih putokaza u pjesmama.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=b7osxLMKxto[/youtube]

„Politika“ je album koji u tom smislu diše punim plućima; koliko poziva na gibanje, toliko i na razmišljanje. Snažno je društveno-politički toniran (jer ipak je to Bernays Propaganda), sempliraju se arhivski govori, pa čak i himna „Hej Slaveni“, nasrće se na skučene nacionalne torove, besposlicu, besparicu, bezidejnost i ozračje vječite krize. Cinici bi rekli; ništa novo u redovima Bernays Propagande, ali kao što je već navedeno na početku, paradigma i pristup su promijenjeni; ne juriša se više riffom, rimom & ritmom na barikade, već se slušatelju uz uhu ugodni i milozvučni spektar (oprobanim) propagandističkim metodama emitiraju sasvim drugačije poruke, gotovo svejedno, bila to naslovna „Politika“, prvi izvrsni singl „Laži me, laži me“, plesno-provokativna „Armija“ ili „Sakav da se zaljubam“ koja zatvara album i nudi ljubav kao univerzalno osobno izlječenje od sveopće društvene zatrovanosti.

Bernays Propaganda su se uspjeli othrvati robovanju vlastitim okvirima i dokazali da su u stanju u dobrano izmjenjenim uvjetima odaslati jednako značajnu poruku kao i ranije, ako ne i snažniju. Njihova sofisticiranost u ovom trenutku znak je njihove umjetničke evolucije, ali i nužne evolucije nezavisne scene koja uistinu treba zauzeti zaslužene (medijske) pozicije.

Ocjena: 8/10

(Moonlee Records, 2016.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X