Besplatni domaći koncerti i strane zvijezde na 14. Zagreb Jazz Festivalu

Lakecia Benjamin, Rachel Z, The Baylor Project, Ida Nielsen, KOCK, Cyrille Aimee…

Lakecia Benjamin (foto: Promo)

I ove godine 14. Zagreb Jazz Festival dovodi sjajne inozemne glazbenike, a spreman je i street editon festivala s domaćim džezerima. U nastupima talentiranih domaćih glazbenika i jazz standardima, uživat ćete besplatno i to subotama u podne, u samom centru Zagreba.

Na uglu Bogovićeve i Gajeve nastupaju:

30. rujna Valerija Nikolovska Trio feat. Davor Križić.
7. listopada Filip Pavić Quartet
14. listopada Pavle Miljenović Trio.

Ovakav koncept predstavljen je premijerno prošle godine, zahvaljujući inicijativi Turističke zajednice grada Zagreba, čija je direktorica, Martina Bienenfeld izjavila: “Kako bismo Zagreb Jazz festival još više približili široj publici, prošle smo godine predložili i podržali besplatne jazz koncerte u centru Zagreba. Naime, u Turističkoj zajednici grada Zagreba uvijek nastojimo potaknuti te podržati kvalitetne i kreativne projekte poput ovog, jer oni doprinose daljnjoj izgradnji destinacije kao središta urbane kulturne scene. Dovođenjem urbanog jazz izričaja na otvorne prostore, omogućujemo dodatno povezivanje publike s glazbenicima, kreirajući autentični kulturni i turistički proizvod koji prezentira domaće i svjetske umjetnike, glazbu i zabavu u jedinstvenom formatu.“

Strani program

Strani glazbenici će koncerte održati također na nekoliko lokacija, koncerti počinju u 20 sati i ulaznice se naplaćuju.

19. listopada u Maloj dvorani Lisinski s kvartetom nastupa jedna od najtraženijih američkih saksofonistica Lakecia Benjamin. Svestrana glazbenica spaja trajne vrijednosti jazza, funka, latina, R&B-a, hip-hopa i soula. Ostvarila je suradnje sa stilski raznolikim glazbenicima. Među ostalima, svoju je mladenačku energiju, strastvenost i virtuoznost spojila s iskustvom i mudrošću glazbenih veličina kao što su: Clark Terry, Stevie Wonder, Harry Belafonte, Rashied Ali, David Murray, Christian McBride, Alicia Keys, Gregory Porter, Anita Baker, The Roots

Ida Nielsen na Prokurativama (foto: Vedran Metelko)

21. listopada u Peti kupe dolazi danska bas gitaristica, skladateljica i pjevačica Ida Nielsen. Ova međunarodno poznata glazbenica je među najboljim basisticama na svijetu i poznata je široj publici po suradnji s Princeom. U Zagreb dolazi s bandom Funkbots, a njihovu glazbu opisuju kao “visokoenergetski funk show pun dobrih vibracija, čvrstog groova i suptilnih referenci na njezinog bivšeg poslodavca i učitelja”.
Prije njih će nastupiti hrvatski sekstet B’s FUNsallation, odnosno šest glazbenika srednje hrvatske jazz generacije koje je okupio trubač Zvonimir Bajević 2012. Članovi sastava su: Mario Bočić, tenor saksofon; Zvonimir Bajević, truba, krilnica; Davor Doležal, gitara; Luka Žužić, klavijature, trombon; Goran Rukavina, kontrabas, električna bas gitara i Borko Rupena, bubnjevi.

U Kazalištu Kerempuh 24. listopada nastupa Cyrille Aimee Duo, a 17. studenog The Baylor Project. Hvaljena francuska jazz pjevačica i autorica nominirana za Grammy, Cyrille Aimee, prepoznatljiva je svojim osebujnim, prepoznatljivim glasom i pristupom koji zasniva na spoju jazza, funka, šansone i flamenka, tradicije i futurističke elektronike… The Baylor Project su supružnici Marcus i Jean Baylor. Donose savršen glazbeni spoj stilova, emocija i iskustava. Zajedničko im je iskustvo nastupanja u crkvama gdje su još u mladim danima usvojili temelje glazbe kojom se bave. Otada se njihov glazbeni svjetonazor zasniva na utjecajima jazza, gospela, bluesa i soula.

3. studenog u Maloj dvorani Lisinski s kvartetom nastupa jazz/rock pijanistica i klavijaturistica Rachel Z. Rachel je svoj stil i pristup improvizaciji razvila po uzoru na stvaralaštvo Herbieja Hancocka i McCoya Tynera. Za početak njezine karijere, bile su važne suradnje s Mikeom Mainierijem i fusion bendom Steps Ahead te s Wayneom Shorterom kojem će i posvetiti zagrebački koncert.

20. studenog u Maloj dvorani Lisinski dolazi super grupa: Jacob Karlzon, Magnus Ostrom, Scott Colley, Benjamin Koppel. Ovaj kvartet čine četvorica glazbenika različitih osobnosti, ali zajedničke strasti prema spontanom muziciranju, komunikaciji u trenutku izvedbe i istraživanju raznih mogućosti koje pruža jazz.

14. Zagreb Jazz Festival se održava uz potporu Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba. Ulaznice za strane koncerte su u prodaji ovisno o mjestu održavanja koncerta preko: entrio.com, kazalistekerempuh.hr ili ulaznice.hr.

14, Jazzg

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X