U Šibeniku predstavljen SHIP, prvi hrvatski showcase festival

Tvrđava sv. Mihovila, Azimut, Kuća umjetnosti Arsen i Tunel – to su lokacije prvog SHIP festivala.

Predstavljanje SHIP-a (foto: Mate Gojanović)

Na presicama se uglavnom pretjeruje, nabrijava i opisuju stvari značajnijim i boljim nego što to zbilja jesu, toga je svjestan svatko itko tko je ikad upalio diktafon. Danas, ne. Danas je zapravo nedostajalo prikladnih riječi kako bi se neupućenom nekom objasnilo koliko je značajna činjenica da je Hrvatska dobila svoj prvi showcase festival koji će od 14. do 17. rujna biti održan u Šibeniku. Značajno za Hrvatsku, a još značajnije za Šibenik. A možda i najznačajnije za svježe otvoreni Ured za izvoz glazbe Hrvatska (We Move Music Croatia).

Izjave tipa “jako sam emotivna” i “izvan sebe sam”, koje smo danas čuli na predstavljanju festivala SHIP od Morane Periše iz Tvrđave kulture, izvađene iz konteksta vjerojatno bi zvučale kao pretjerivanje, no kada se najavljuje festival u kojemu će tri dana boraviti krema europske glazbene industrije, takve riječi nisu nimalo iznenađujuće. I dogradonačelnik Danijel Mileta je “ostao bez teksta” i “sav se naježio”. Inače bi se, u svakoj drugoj situaciji malo izrugali s time, danas ne. Danas sve praštamo i razumijemo jer, shvatili ste već, prvi hrvatski showcase festival i glazbena konferencija SHIP stiže u Šibenik.

U brojevima to izgleda ovako: na konferencijama će biti 65 govornika iz 16 zemalja, a na večernjim programima nastupit će 42 benda iz 15 zemalja (prijavilo ih se više od 800). Lokacije su tvrđava sv. Mihovila (dvije pozornice), Azimut (unutarnja i vanjska pozornica), Kuća umjetnosti Arsen i Tunel. Koncerti na vanjskom stageu Azimuta i u Arsenu bit će besplatni, za sve ostalo posegnite za Entriom ili odite u ured Tvrđave kulture.

– Ovo je trenutno moguće izvesti jedino u Šibeniku, jer Grad i Tvrđave kulture u zadnjih su deset godina napravili velike stvari – rekao je Davor Drezga, izvršni direktor festivala.

– Šibenik je bio jedina opcija u našim glavama – kazao je Mirko Burazer, Šibenčanin i glavni producent SHIP-a.

– Očekujemo da će cijeli Šibenik živjeti s festivalom – podvukao je Dražen Baljak, predsjednik Ureda za izvoz glazbe Hrvatska, inače gitarist Leta 3.

– Da mi je netko o ovome pričao prije par godina, to bi bila totalna maštarija. I dalje mi je nezamislivo da će se u Šibenik sliti glazbena industrija iz cijele Europe – rekla je Morana Periša, voditeljica Odjela za programsku produkciju Tvrđave kulture Šibenik.

– Ja sam se naježio – rekao je nakon svega dogradonačelnik Mileta, al’ to smo već spomenuli.

SHIP će biti otvoren u četvrtak 14. rujna, prvo u Kući umjetnosti Arsen gdje nastupaju CHUI, a potom i na tvrđavi sv. Mihovila na kojoj će zasvirati Porto morto, nemanja i po svemu sudeći spektakularni deveteročlani italo disco bend Nu Genea.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X