Beth Hart u Lisinskom – povratak blues amazonke

Na povratak američke blues pop pjevačice Beth Hart nakon lanjskog rasprodanog nastupa u klubu Boogaloo zagrebačka je publika trebala čekati tek malo više od godinu dana.

Beth Hart u Lisinskom (Foto: Vedran Metelko)

Ovaj put nastup je organiziran u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a karte su planule jednako brzo kao i lani, što upućuje na njezinu veliku popularnost na ovim prostorima. U usporedbi s prošlogodišnjim koncertom, može se zaključiti kako glazba Beth Hart može funkcionirati u oba oprečna okruženja, iako joj je prirodnije leglo ono zadimljenog kluba nego ono formalnije u koncertnoj dvorani. Beth je tako već na pola sinoćnjeg nastupa pri izvedbi pjesme “Waterfalls” imala potrebu spustiti se među publiku kako bi se izgrlila i izljubila s posjetiteljima i osjetila bilskost i ljubav koje su bile prisutne, ali su djelovale konsternirano posjednute u stolce velike dvorane.

Vezano za samu setlistu, čini se kako se nikad ne može sa sigurnošću utvrditi što će iz svog kataloga stavljenog u gotovo jednakoj mjeri od autorskog materijala i obrada Beth izvući pred okupljene koju večer. Sinoć smo čuli neke od favorita kao što su “Better Man” posvećene svom mužu, “Baddest Blues”, “Bang Bang Boom Boom” i “Jazz Man”, a zatim i “Bottle of Jesus” s albuma “Leave the Light On” koja je, kako ju je pjevačica najavila, napisana u krizi prvog skidanja s alkohola ili “Love Is A Lie” koja je nastala nakon što je njenu staru majku napustio muž zbog djevojke iz iste ulice. U setu sačuvanom za završni dio koncerta u kojemu je Beth ostala sama za klavirom, bez pratnje benda koji je došao u istoj postavi kao i lani (Bob Marinelli na basu, gitarist Jon Nichols i bubnjar Bill Ransom), čuli smo i dvije iskrene posvete – jednu majci (“Mama, This One’s For You) i jednu Bogu (“Take It Easy On Me”), prije koje je u svom izravnom stilu Beth progovorila i o borbi protiv bipolarnog poremećaja od kojeg pati.

Beth Hart u Lisinskom (Foto: Vedran Metelko)

Ako u autorskom radu ne slijedi baš uvijek svoje najbolje instinkte, jedna stvar je neupitna, a to je da Beth Hart sluša izvrsnu glazbu i zna je kanalizirati kroz svoj sjajan glas pogonjen iskrenim emocijama, bez čega jednostavno nema dobre obrade. Sinoć je Beth šarala katalozima brojnih diva bluesa i soula, pa smo tako čuli “Ain’t No Way” Arethe Franklin, standard “Why Don’t You Do Right?” izvorno pripisan Kansas Joe McCoyju i Memphis Minnie, ako se ne varam, te u jednom od najboljih trenutaka koncerta furiozni gospel Lavern Baker u “Saved” koju je, kako kaže, otkrila na jednoj kompilaciji omiljenih pjesama Boba Dylana. “Chocolate Jesus” Toma Waitsa otprašila je prije nego se s bendom vratila na bis koji su činile još dvije obrade, “Natbush City Limits” Ikea i Tine Turner, te eksplozije emocija u “I’d Rather Go Blind” Ette James kojom je završen koncert već petnaestak minuta prije 22 sata kako bi ljubitelji glazbe stigli i u Tvornicu gdje je svirao Keziah Jones.

Beth Hart u Lisinskom (Foto: Vedran Metelko)

Beth je sinoć moćno potvrdila opravdanost svoje popularnosti. U jednom trenutku čvrsta je i samouvjerena poput kakve amazonke, a već u drugom djeluje krhko i na rubu pucanja pod jarmom životnih nedaća, pritom prezentirajući spektar osjećaja koji njezinu glazbu veže s bluesom i kad uhodane obrasce ovog izričaja ostavlja daleko iza sebe. Izravnost američke djevojke iz susjedstva, moćan glas i stas u kombinaciji s pomalo grandioznim pristupom kombiniranju bluesa i popa, slavne baštine i autorskog rukopisa, čine je magnetski privlačnom izvođačicom čije nastupe je grijeh propustiti. Inače, Beth je ove godine objavila i još jedan album s gitaristom Joeom Bonamassom, pa bi svakako bilo lijepo da se recimo dogodine u Zagreb vrati i u toj kombinaciji.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X