‘Betty – kažu da sam drukčija’ otvara 12. DORF

Prije dvije godine započeta suradnja između SuperUha i vinkovačkog festivala glazbenog dokumentarnog filma DORF nastavlja se i ovo ljeto. Filmski program na Iskonovoj festivalskoj plaži u Primoštenu održati će se od 4. do 6. kolovoza, uz projekcije glazbenih dokumentarnih filmova i program OFF DORF. Ovogodišnji DORF otvara premijerna regionalna projekcija filma o kultnoj funk megazvijezdi Betty Davis ‘Betty – Kažu da sam drukčija’ (2017.), autora Phila Coxa (Velika Britanija).

‘Betty – kažu da sam drukčija’

Najprije traženi fotomodel, a onda i DJ i pjevačica, sjajna Betty Davis je – na veliku radost brojnih obožavatelja – prvi put na velikom platnu. Njezina zanimljiva životna priča, sa jednogodišnjom epizodom supruge velikog Milesa Davisa, na kojeg je značajno utjecala – od promjene stila odijevanja do ohrabrivanja na promjenu zvuka (fusion), dokumentirana je uz prikaz karijere uzbudljive pjevačice, čija su tri albuma promijenila plesnu glazbu i ubrajaju se u najvažnije funk albume svih vremena, a čiji koncerti su intenzitetom i sviračkom kemijom postavili nove standarde heavy funk uzbuđenja.

Betty Davis je svojim stilom, inovativnim i eksplicitnim tekstovima bila ispred vremena i ohrabrila mnoge važne autorice (Erykah Badu, Missy Eliott, Peaches i dr.)… I onda se povukla, bez traga. Prvi put se u javnosti nakon duge stanke pojavljuje u ovom filmu. Autor filma je gost festivala.

O najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Varja Močnik (redateljica i urednica filmskih programa, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog filma DORF-a „LP film Buldožer – Pljuni istini u oči“, predsjednica žirija), Siniša Labrović (multimedijalni umjetnik) i Boris Hrepić Hrepa (glazbenik, autor i voditelj).

Posebna DORF-ova priznanja ove godine posvećena su svijetu književnosti. Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje Voji Šindoliću, prevoditelju, pjesniku, novinaru, koji nas je upoznao sa djelima brojnim važnim američkim autorima. Osim toga, u razdoblju od 1976. do 1979. bio je jedan od urednika (tada jedinog) jugoslavenskog časopisa za rock glazbu “Džuboks”. Bio je gostujući predavač suvremene američke književnosti na University of California u San Franciscu i Berkeleyju. Počasni je član Američke akademije umjetnosti i književnosti i američkog PEN centra. Član je hrvatskog PEN centra i HDP-a. Od 1982. suradnik je Trećeg programa Radio Zagreba (“Poezija naglas” i “Dnevnici i pisma”) s preko 500 emitiranih polusatnih emisija prijevoda suvremene američke i svjetske književnosti. Od 1979. bavi se likovnom umjetnošću kao drugim oblikom svog umjetničkog izražavanja. Danas živi i radi u Dubrovniku.

Posebno DORF-ovo priznanje za doprinos undergroundu ove godine odlazi u koprivnički „Šareni dućan“. S posebnim zadovoljstvom zahvaljujemo se Krunoslavu Jajetiću i njegovoj ekipi na svim fantastičnim izdanjima, od 1997. do danas, impresivnom katalogu remek-djela književnosti i stripa, koja su nam predstavili i približili te hrabrosti i viziji.

Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu i ove godine zadužen je mladi splitski kipar&strip autor Miro Župa. Autor dizajna ovogodišnjeg DORF-a je nagrađivani mladi autor Martin Peranović iz Otoka.

Tijekom lipnja i srpnja u bašti Vintage industrial bara u Zagrebu održat će se pet programa zagrijabvanja, uz ekskluzivnu prezentaciju „Tajna povijest DORF-a“ powered by PechaKucha, predstavljanja knjiga, stripova, projekcije filmova i koncerte.

Završni dio ovogodišnjeg DORF-a održat će se 23. – 25. 8. u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci.

Ulaznice za SuperUho omogućit će ulaz i na sva događanja u sklopu DORF.

Festivalske ulaznice za SuperUho u prodaji su po cijeni od 250 kn, a kamperske se mogu kupiti već za 120 kn. Dakle, komplet koji omogućava posjetu svim zbivanjima u sklopu festivala te petodnevno kampiranje na prekrasnoj lokaciji u ovom će paketu koštati samo 370 kn, a navedene cijene vrijedit će do 18. lipnja.

Detaljnije:
http://www.filmfestivaldorf.com/
http://www.superuho.com/

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X