‘Bilo bi manje seksualnog zlostavljanja od strane svećenstva da je zdravstveni odgoj ranije uveden’

Kako smo na pragu ulaska u Europu – zemlju blagostanja i adaptacije, zadnji put prije samoga ulaska u veliku obitelj kao 28. član valjalo je uhvatiti riječke brkofile s fiksacijama na penise i Crkvu i penise u Crkvi.

Let 3 (Ilustracije: Igor Jurilj)

Bez čepova i ruža, fige u džepu i goluba na grani, srama pokazati nam svoje kurce, Mrle i Prlja po izlasku novog izdanja (ne baš novog i ne baš originalnog) Kurcem do vjere gledaju na neslavnu sudbinu Jadranke Kosor, bauljanje nove i promašaje stare vlade, kao i na atmosferu u rodnoj im Rijeci. Prlja, oduvijek staloženiji i smireniji bio je raspoloženiji za razgovor politički, dok je Mrle više htio govoriti o glazbi i filmu. Let 3 (ili možda Let 2) na pragu dvadeset i pete godišnjice rokanja, velike pedesete svjećice na svojim rođendanskim tortama i ulaska Hrvatske u Europu i dalje bivaju zanimljivi, ali nimalo originalni sugovornici koji govore puno, ali ne kazuju previše – iste brčine, ista ploča (čak nemamo ni novo studijsko izdanje nego kompilaciju) i opet iste mete bez pravog oružja.

Nakon dosta vremena i studijskog izbivanja, vratili ste se s novim studijskim materijalom. No i on sam po sebi nije rađen da bi bio samostalni album, posebice ne konceptualan kao zadnji Bombardiranje Srbije i Čačka, nego se radi o kompilaciji materijala snimljenih u tom intervalu u različite svrhe. Radite li i razmišljate li o potpuno novom i originalnom albumu?

Prlja: Posljednjih godina smo pored bogate koncertne aktivnosti imali i drugih aktivnosti. Kako je kroz te aktivnosti nastala određena količina materijala, odlučili smo se na izdanje koje će sadržavati taj materijal i tako na neki način zaokružiti taj period i riješiti se balasta tog materijala. Tako na ovom albumu imamo kombinaciju neobjavljenih pjesama nastalih uz predstavu Kiklop, pjesmu Klistir koja je nastala za potrebe modne revije kreatorice Ivane Popović, zatim dio materijala snimljenog na serijalu koncerata u našoj prostoriji. Održali smo sedam koncerata za po sto fanova, a taj serijal se zvao “U rupi”. Album je trodijelan. Naime, sastoji se od vinila, DVD-a sa spotovima i zanimljivim bonusima te od koda za download cijelokupnog materijala u digitalnom izdanju. Što se tiče nekog našeg budućeg izdanj, mogu reći da materijala ima i da još nismo odlučili kako ga realizirati. Bavimo se mišlju da periodično izbacujemo jednu po jednu pjesmu kao svojevrsne singlove, no otom-potom.

Mrle: Trenutno radimo i na objavljivanju materijala iz perioda dok smo još bili Let 2. To je materijal iz neke, čini mi se, 1984. Na tom albumu naći će se i jedna potpuno nova pjesma koja ima poveznicu u tome što se u njoj nalazi tekst jedne naše stare pjesme iz toga vremena, dakle nova pjesma s novim refrenom i starim tekstom. Na taj se način zatvara krug i nastavlja nikad ne ispričana priča…

U biti se radi o jednoj novoj koncepciji djelovanja; stvari se oko nas brzo dešavaju i mijenjaju pa je odluka da se npr. svaki mjesec ili svakih par mjeseci objavi nešto novo… To i jest slučaj sa ova naša zadnja dva albuma koji su kompilacije određenog perioda uz nešto novo što se u određenom prikupi i objavi kao album, iako pojedinačno svaka od tih stvari ima dovoljno snage da djeluje samostalno. Ne bi bilo dobro da se desi kao sa udžbenicima da u trenutku tiskanja ima zastarjele tekstove. U našem slučaju bi to npr. bio slučaj s pjesmom „Omađijaj me“. Album na kojem je ta pjesma je izašao prije mjesec dana, no pjesma je napravljena i bila aktualna prije par godina i u pravo vrijeme na najbolji način odradila sve što je trebalo…. Bila jedna od nosioca predstave „Kiklop“, nakon čega je doživjela svoj video spot, a potom postala koncertna uspješnica. Tek danas je na ploči. To je dakle jedan drugačiji pristup; nije ispeci pa reci, nego reci pa ispeci.

Je li vas Jadranka Kosor – vaša umjetnička inspiracija ikada posjetila u kazalištu ili se oglasila na homage koji ste joj dali pjesmom Omađijaj me?

Prlja: Najavila je dolazak na predstavu kad nađe vremena za to i nije ga našla. Imala je ženska valjda puno posla pa nije stigla. Šablonizirano je pričala o “umjetničkim” slobodama, bla, bla, truć, truć… i to je bilo sve od nje glede Kiklopa. Sad ima vremena. Mogli bi organizirati jednu izvedbu samo za nju.

Što se tiče novog izdanja, jako me zanima pozadina teksta pjesme Klistir, kao i vaša interpretacija njega? Koliko se ona može interpretirati kao svojevrsna metafora hrvatskog društva koje jako voli klistiranje kakvo mu daje politički autoritet?

Mrle: To je svojevrsna priprema. Sad kad uđemo u EU i otvore se granice, postoji pretpostavka da će nekontrolirano dolaziti puno pedera i ako krene jebanje u guzicu… Da ne smrdi…

S aktualnim izdanjem Kurcem do vjere dolazi polako i stari materijal sad već četvrt stoljeća starog prethodnika Let 2. Možeš li se osvrnuti na to kako ste odlučili objaviti te stare snimke pra-Leta 3 i što nas zapravo očekuje tim izdanjem?

Prlja: Taj materijal iz 1984. godine zaslužuje da se objavi i na neki način katalogizira. Mali dio tog materijala je već objavljen na kompilaciji Riječki novi val. Snimke su raritetne i sadrže ono iz čega je nastao Let 3. Zanimljivo je čuti neke pjesme, npr. „Sam u vodi“, „Ne trebam te“, koje i danas izvodimo u svom izvornom obliku. Planiramo uz njega objaviti i jednu novu pjesmu koju ovih dana završavamo. Mislim da će se naši fanovi veseliti izdanju Leta 2.

Izdanje Kurcem do vjere mnogi ne žele spomenuti u medijima, ne bi li dokazali svoju dušebrižnost. Nije li to oblik cenzure jer naslov je naslov, a naslov je ime i ne može se modificirati ili prešutjeti?

Prlja: Mediji su licemjerni i ne žele se nikome zamjeriti. To je njihov odabir i sudbina. Kreiraju javno mišljenje kao da kuhaju juhu bez kostiju, jaje bez soli, sarmu bez kupusa. Ovise o reklamama u kojima je sve super-krasno i jako gube vjerodostojnost. Ljudi prate medije po inerciji, ali mislim da manjina vjeruje onome što im se iz medija plasira, bar se (uzalud) nadam da je tako. Problem je nedostatak profiliranih medija, profiliranih tiskovina i emisija. Situacija se popravlja kad govorimo o internetskom medijskom prostoru koji je još uvijek manje zagađen trkom za profitom. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X