BluVinil ‘Apaši’ – pop štreberi uče muziku s razumijevanjem

Vjerojatno nikad neću shvatiti srž medijske kampanje u kojoj se promovira sastav toplog, pristupačnog zvuka i komunikativnih pjesama, i u kojoj se pjevač nazove ‘hrvatski Sheldon Cooper’, ali to je tako kad je četrdeseti rođendan daleko iza tebe, i kad potpisnik ovih redaka slabo razumije nove generacije i moderne metode oglašavanja i privlačenja pažnje. Omatorilo se, ali se pokušava voljeti što vole mladi.

BluVinil ‘Apaši’

Pjevač grupe BluVinil je Matej Nakić, psiholog, koji se bavi znanstvenim radom i to je bilo dovoljno da ga se u novinama usporedi s bizarnim likom iz popularne serije. Ako ćemo cjepidlačiti, a hoćemo, Matej Nakić nije prvi psiholog istraživač koji se odmetnuo u vode popularne muzike. Toni Babarović se bavi psihologijom rada i (još uvijek) svira gitaru u sastavu Kawasaki 3P.

BluVinil, za razliku od Kawasaki 3P, jest sastav koji je sljedbenik čednog tradicionalnog popa, zabavnjaka, rocka na tragu Prljavog kazališta, Indexa, Đavola, Filma, a ni asocijacije na Arctic Monkeyse nisu isključene. Debi album “Apaši” je poput dobre, svježe mineralne vode u težak, tmasti, ljepljiv dan. Naslovna pjesma je napravljena po svim zakonitostima stvaranja hita, nije banalna, i uspješno ubija vrijeme u jutarnjoj gužvi pred semaforom na kojem je predugo crveno. “21 gram” je također potencijalni hit, s briljantno začinjenim orguljicama. Produkcija je urađena s razumijevanjem i na način da se istakne melodičnost pjesama ovog sastava te interesantna boja Nakićevog glasa.

“Ti si mali muškarac, mali intelektualac, a tvoj golemi ego je maleni komarac, a to su gornjogradske cure, kod njih ne prolaze te fore” nisu najbolji stihovi na ovoj kolekciji pjesama, ali na debi-albumu se to oprašta, pogotovo jer neke druge pjesme, pogotovo “Julija” zvuči poput izgubljene pjesme sastava kojeg se nitko nikad nije usudio oponašati – riječ je o sarajevskim Indexima. Možda je upravo to mjera ambicija i talenta članova sastava – pucali su visoko, visoko su i pogodili, ne uvijek doduše, no mjesta za optimizam ima itekako. Momci su pokazali vještinu, senzibilitet i poznavanje materije, za idući album ne bi bilo zgoreg izoštriti fokus, a stilski mišung činiti diskretnije.

Zadnji sastav koji je tako perspektivno zvučao bio je Silente, koji je od obećavajućeg, raspjevanog debija došao do pjesama u kojima lome suglasnike kao da drobe orahe za kolač. BluVinil je za sada isporučio lijepu pop-poslasticu i ponadajmo se da neće ući u kreativni ćorsokak na idućem albumu.

Ocjena: 7/10

(Dallas Records, 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X