Ivan Grobenski objavio album ‘Siromahi i lazari’

Nakon što je ‘Črnom meglom’ prizvao mističnu podravsku atmosferu na glazbenu scenu regije te singlom ‘Siromahi i lazari’ prikazao povijesnu podravsku realnost, Ivan Grobenski objavio je svoj dugoiščekivani album na kajkavskom dijalektu. Digitalno izdanje albuma Siromahi i Lazari dostupno je od danas, 5. studenog, na glazbenim streaming servisima.

Ivan Grobenski ‘Siromahi i lazari’

Album sadrži osam pjesama, a poseban je po tome što predstavlja simbiozu modernog angažiranog zvuka i promišljanja tradicije.
Namjera autora je bila reinterpretirati topose tradicionalne kajkavske pjesme, snimiti neo-tradicionalnu kajkavsku pjesmaricu i stvoriti novi, suvremeni kajkavski kronotop. Sve su pjesme, tekstovi i aranžmani autorski, ali korijene i inspiraciju vuku iz već poznatih kajkavskih popevki, prikaza naivnog slikarstva, usmene književnosti.

„Posve neplanirano i slučajno se dogodila pjesma „Dojdi, draga ,dojdi” koju sam iz meni nepoznatog razloga napisao na kajkavskom i koja je na neki način rodila tu ideju da se priča proširi na cijeli album. Nakon toga sam napisao i ostale pjesme na dijalektu. Probao sam u što većem opsegu surađivati sa domaćim ljudima, od izdavača, producenta, do ljudi koji su svirali na albumu pa do Dinka Šimca koji je snimio odlične spotove. U samom procesu snimanja bilo je teško odrediti granicu gdje moderna interpretacija može iznijeti tradicionalnu pjesmu, stoga smo veliku pažnju posvetili oblikovanju zvuka. U tome je velik doprinos dao i producent Marin Hraščanec.”, kaže Grobenski.

Album „Siromahi i lazari” snimljen je djelom u kućnoj produkciji, a dio u studiju Intek Music. Gostujući glazbenici na albumu su: Marko Lucijan Hraščanec (saksofon), Hrvoje Štefanić (trombon), Leo Beslač (synth), Brane Norac (klarinet), Ženski vokalni sastav Rudarice, te Marin Hraščanec (synth) koji je radio miks i mastering.

Posljednja je pjesma na albumu „Dojdi, draga, dojdi” u izvedbi Ženskog vokalnog sastava Rudarice rezultat eksperimenta, odnosno želje kojom Grobenski želi dokučiti je li moguće novokomponiranu tradicionalnu popevku preoblikovati u nešto što bi tek trebalo postati tradicionalno.

Ivan Grobenski je do sada objavio dva hvaljena samostalna albuma “Lessons in Life and Love” (2017.) i “On Death & Other Problems” (2018.), te dva live albuma: “Live Lessons” (2018) i “Ivan Grobenski and the Broken Heavenly Orchestra Live from Hell” (2019.).

“Siromahi i lazari”, popis pjesama:

1. Dojdi, draga, dojdi
2. Črna megla
3. Siromahi i lazari
4. Tema siromaha i lazara
5. Kmica kmici grize repa
6. Fčera nismo nikaj jeli
7. Verestuvanje
8. Dojdi, draga, dojdi (Rudarice)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Slayer se vratio

Iznenađujućim razvojem događaja, Slayer se vratio – s dva dogovorena festivalska nastupa
Idi na Vrh
X