Bobby ‘Blue’ Bland (1939.-2013.) – dva koraka od bluesa

Jedan od najvećih r’n’b hitmakera u povijesti i ključni glas afroameričkog juga, Bobby „Blue“ Bland preminuo je u nedjelju nakon duge bolesti u svom domu u Memphisu. Gradu čija je besmrtna glazbena ostavština bitno obilježena upravo obrisima koje je Bland zacrtao.

Bobby Bland (Foto: Wikipedia)

U vrijeme kada su Dixie izbjeglice u sjevernjačkim gradovima počele čvrsto uspostavljati artificijelne opreke u afroameričkoj glazbi, npr. između surovog od brass sekcije cijepljenog bluesa Muddya Watersa i anđeoskog gospel popa (soula) Sama Cookea, Bobby Bland je nastupio kao spasitelj, spomenik svemu veličanstvenom u afroameričkoj glazbenoj kulturi koja zahtijeva da blues i soul pate i vole sinergijski.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NnCReQAf5bU[/youtube]

Uostalom, ova herojska rola uvijek pripada divovima iz Memphisa. Tako i nije čudno da se Blandov vrhunac poklapao s onim B.B. Kinga. Dva južnjačka genija, prijatelja i konkurenta (Bland je navodno u ranoj fazi bio Kingov šofer!) radom iz pedesetih i šezdesetih nepovratno su zadužili svakog r’n’b i rock entuzijasta.

Bobby Bland 'Two Steps From the Blues'

Čime? Kompilacijom iz 1961. godine „Two Steps From the Blues“, kapitalnim blues djelom koje je ujedno i prvi veliki soul album kao i epohalnim singlovima, „Farther Up the Road“ (1957.) i „Turn On Your Love Light“ (1961.) koji će se nadvijati nad crnom glazbom dok ima sjena crnih. I cijeli bijeli spektar, od Erica Claptona i Davida Coverdalea do Vana Morrisona i Micka Hucknella prepoznao je ovaj dug.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qstzRJuONVk[/youtube]

U novom mileniju, Blandova sjena je popratila i dva velika popularna hip hop trijumfa. „Ain’t No Love In The Heart Of The City“ presudno je pomogla Blueprint revoluciji, a „I’ll Take Care of You“ (posredstvom velikog Gila Scott-Herona) podarila je „Take Care“ pristupu zavodljivost, hit, pa i ime.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X