Bobu Dylanu će biti uručen orden francuske Legije časti

Legendarni glazbenik nominiran je za orden francuske Legije časti iako je prvotno ta odluka naišla na otpor kod nekih Francuza zbog Dylanovog svojedobnog protivljenja ratu u Vijetnamu i uživanju marihuane.

Bob Dylan (Foto: Wikipedia)

Vijeće Legije časti složilo se oko toga da Bob Dylan bude odlikovan najvišim ordenom za zasluge koji se može dodijeliti civilnoj osobi, što znači da bi uskoro francuska ministrica kulture Aurelie Filipetti mogla odlikovati glazbenika za kojeg je američki predsjednik Barack Obama rekao „kako nije postojao veći div u povijesti američke glazbe“ u trenutku kad ga je odlikovao Medaljom slobode u svibnju prošle godine u Bijeloj kući u Washingtonu.

Protiv odlikovanja Dylana javno je na francuskoj televiziji prošlog mjeseca prosvjedovala predsjednica Nacionalne fronte Marine Le Pen, no vijeće Legije časti, koje broji 17 članova, to očigledno nije uzelo u obzir. Predsjedavajući vijeća Jean-Louis Georgelin je putem pisma u nedjelju obavijesti Le Monde kako je Bob Dylan nominiran.

Bob Dylan i američki predsjednik Barack Obama u Bijeloj kući (Foto: Wikipedia)

Georgelin je u pismu naveo kako je Bob Dylan „izvrstan umjetnik iznimno cijenjen, kao u matičnom SAD-u, tako i internacionalno“, i kako zaslužuje orden francuske Legije časti.

Francuska u iznimno rijetkim prilikama stranim glazbenicima dodjeljuje ovako visoku počast, a oni koji su je dobili u novije vrijeme su Paul McCartney i Barbra Streisand.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X