Bono Vox nakon otkazivanja koncerta U2 u St. Louisu: Je li ovo 1968. ili 2017.?

Subotnji koncert grupe U2 otkazan je u St. Louisu zbog kulminacije uličnih nemira tijekom kojih je povrijeđeno 9 policajaca i uhićeno 32 prosvjednika.

Bono Vox u Indianapolisu na Joshua Tree Touru 2017 snimljen 10. rujna 2017. (Foto: Wikipedia)
Bono Vox u Indianapolisu na Joshua Tree Touru 2017 snimljen 10. rujna 2017. (Foto: Wikipedia)

Do uličnih nemira je došlo nakon što je u petak sudac oslobodio od optužbe za ubojstvo bivšeg policajca Jasona Stockleya koji je 2011. ustrijelio i usmrtio Anthonyja Lamara Smitha. Stockley je također bio optužen da je podmetnuo pištolj na mjesto ubojstva kako bi mogao reći da je bila riječ o samoobrani.

Prosvjedi su u večernjim satima dobili nasilni karakter. Kamenovane su policijske snage i devet policajaca je bilo hospitalizirano, dok je s druge strane uhićeno 32 prosvjednika. Nemiri su se dogodili skoro točno dvije godine nakon što je od slične krivnje oslobođen policajac koji je iz pištolja usmrtio osobu u susjednom Fergusonu.

Policija St. Louisa koja je bila zaokupljena uličnim nemirima nije mogla istovremeno osigurati dvoranu u kojoj je trebao nastupiti U2, pa je iz sigurnosnih razloga prisilila i organizatore da ga otkažu.

“U dubokoj tuzi gledam što se događa u St. Louisu zbog čega smo morali otkazati večerašnji koncert”, napisao je Bono Vox na Instagramu u skicu gradskih vrata koja su zaštitni znak ovog američkog grada i dodao: “Našao sam se kako čitam govor Martina Luthera Kinga održanog pred Nacionalnom katedralom i pitam se je li ovo 1968. ili 2017.?”

“Ljudski napredak nikada se ne kotrlja kotačima neizbježnosti … Dolazimo pitati Ameriku može li se držati velikog obećanja koje je potpisano prije nekoliko godina. I dolazimo se uključiti u dramatičnu nenasilnu akciju, kako bi izazvali pozornost na jaz između obećanja i ispunjenja, učiniti nevidljivo vidljivim”, citirao je Vox u nastavku riječi Kinga.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X