Bonobo ‘Fragments’ – after bez partyja

Svima koji smo redovno posjećivali koncerte, novonormalno je itekako ostavilo traga na društvenom životu, no možda i najgore su prošli ljubitelji elektronske glazbe. Klasične bendovske svirke se, barem po najavama, polagano vraćaju, dok bi se, uz sva ograničavanja radnog vremena, razmake i druga stalno mijenjajuća pravila, samo najveći entuzijasti usudili krenuti u organizaciju nekog rave partyja.

Bonobo ‘Fragments’

Albumi Simona Greena, britanskog producenta i DJ-a poznatijeg kao Bonobo, u predvirusnim su danima predstavljali upravo idealan soundtrack za aftere na kojima razvaljeni partijaneri pomalo dolaze k sebi nakon cijelonoćnog plesa i guranja svega i svačega u sebe. Na tom tragu je i nedavno objavljeni „Fragments“ kojim Green nastavlja dobro poznatim i odavno utabanim stazama, pri čemu ipak zvuči dovoljno svježe i drugačije od svojih prethodnika.

Na novom materijalu Bonobo se dosta oslanja na orkestracije i semplirane zborske prateće vokale, uz uobičajeni chillout koktel deep housea, trip-hopa, nu jazza i downbeata. Početnu postaju najnovijeg Simonovog tripa tako predstavlja „Polyghost“, manje od dvije minute dugačka skladba koja bi svojim gudačima i u prvi plan izguranom harfom vrlo dobro funkcionirala kao pratnja nekoj celuloidnoj melankoliji.

Sljedeća „Shadows“, na kojoj mu asistira kantautor Jordan Rakei, tipičan je Bonobo downtempo, dok „Rosewood“ odlazi korak dalje i postaje gotovo pa ogledni primjerak velikog dijela kataloga etikete Ninja Tune. Izvrsna „Otomo“ u čitavu priču uvodi i malo breakbeata, pa čak i utjecaja ranog Massive Attacka ili Deep Forresta, no najvažniju ulogu, prema Greenovom svjedočenju, na ovom je albumu imala američka pjesnikinja i pjevačica Jamila Woods čije je gostovanje odvelo „Tides“ do kreativnog zenita ‘fragmenata’. Na tom tragu, uz nešto slabije rezultate, je i završna „Day by Day“ s Kadhjom Bonet, a najveći otklon od očekivanog svakako donose „Closer“ i „Sapien“ svojim garageu bliskim beatovima i modularnim sintesajzerima.

Sve u svemu, „Fragments“ je nešto slabiji od „Black Sands“ ili, ako mene pitate, najboljeg Greenovog albuma „Dial „M“ For Monkey“, ali je i dalje riječ o materijalu koji bi trebali provjeriti fanovi kontemplativnijih grana elektronike. After je tu, valjda će uskoro i neki party!

Ocjena: 8/10

(Ninja Tune, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X