Borba za zagrebački Skate park Skulptura nastavlja se do daljnjeg

Nakon sramotnog čina pokušaja rušenja skulpture, u četvrtak, 25. srpnja, članovi udruge Shpalin te njihovi prijatelji i poznanici odlučili su organizirati mirno okupljanje građana kako bi ukazali na važnost ovog jedinstvenog objekta. Isti će iskorisiti svoje pravi na žalbu, kao direktnih korisnika ovog umjetničkog djela, te su u kontaktu i s uredom gradonačelnika i čekaju daljnji razvoj događanja.

Prosvjednici i branitelji Skulpture snimljeni 26. srpnja 2013.

Kronologija događaja:

Petak, 26. srpnja obilježen je mirnim okupljanjem građana i zaljubljenika u skate kulturu i urbanu umjetnost u Studentskom centru u Zagrebu kao reakcija na riješenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja da se umjetničko djelo svjetski priznatog autora Sergeja Vutuca i Art of Asfalt kolektiv magazina ( ekstremno – sportski magazin koji uređuje skate klub Shpalin) ukloni.

Velik broj okupljenih dokazao je da ovaj projekt nije samo utočište skatera već jedinstvena interaktivna socijalna skulptura čiji je značaj prepoznat diljem svijeta te je u šest godina, od kada je napravljena, postala žarište brojnih kulturnih manifestacija; natjecanja, izložbi, koncerata, filmskih večeri i brojnih drugih kulturnih događanja.

Skate pool Skulptura čuva se 24 sata dnevno

U subotu, 27. srpnja na skate pool skulpturi održan je contest skatera dok je u ponedjeljak 29. srpnja grupa skatera i građana mirno i spremno dočekala bagere u osam ujutro, a isto reakcija događa se i od današnjih jutarnjih sati.

Borba se nastavlja i apelira se na građane zagreba da se pridruže akciji spašavanja Skulpture.

Svoje podrške su već dali Skateboard Museum iz Stuttgarta, Jocko Weiland, londonski Kingpin Skateboard Magazine i internacionalni skateboard magazin Confusion, a isti su se također obratili nadležnima u gradskoj upravi kako bi zaustavili akciju rušenja.

Saznajte više: Rušenje Skulpture tj. skate parka kraj Francuskog paviljona – ne damo te rampo naša!

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X