Borghesia objavila soundtrack za nijemi film ‘Un Chant d’Amour’

Novi album pulsko-ljubljanske kultne grupe Borghesia je vrlo zanimljiv projekt – muzika za nijemi film, koja je nastala kao poseban projekt na samom početku njihovog rada.

Borghesia “Un Chant d’Amour”

Godine 1950. francuski pisac Jean Genet (1910. – 1986.) snimio je svoj jedini film “Un Chant d’Amour”. Sve do sredine 1970-ih film je bio praktično zabranjen. Borghesia je počela skladati soundtrack za ovaj film 1986. godine, kada je Ljubljana bila jedno od središta urbane subkulture u Europi. U to vrijeme grad je vrvio alternativnim pokretima za građanska prava, feminizmom i mirovnim pokretima; osnovana je prva gay organizacija u istočnoj Europi i prvi festival gay filma u Europi. Ove događaje prati Borghesijin album “Their Laws, Our Lives”, posvećen alternativnim pokretima za građanska prava.

Glazba na Borghesijinom “Un Chant d’Amour” proizvod je jam sessiona snimljenih izravno na kasetu s vrlo bazičnom opremom: Roland 707 bubanj, sintesajzer Casio CZ1000, Solton tape echo i miks pult. Rezultat je brutalni minimalizam koji odzvanja prljavim zidovima zatvorskih ćelija, kulminirajući halucinantnim delirijem od nešto manje od 20 minuta. Gay tema ovdje je tek metafora kontrole nad užitkom represivnog državnog aparata, koji je trenutno prisutan u ne manjoj mjeri nego 1950. ili 1986. godine.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X