Brain Holidays ‘Save Peace Babylon Delete’ – skulirani povratak na scenu

Zagrebački roots reggae sastav, koji je jednom davno osnovan u Primoštenu, godinama nije bio u eteru. Vraćaju se drugim albumom i istom filozofijom.

Brain Holidays - Save Peace Babylon Delete

Ima od toga možda već i desetak godina kada je pjesma „Liars Hunting“ postala apsolutni hit demo top liste HTV-ovog „Briljanteena“. Primijetili su ih novinari, počeli su koncerti, ime im se nalazilo na „Ceneru“ i ostalim relevantnim ljestvicama. Ubrzo se pojavio i „Stereo Roots“, prvi hrvatski autorski roots reggae album. Očekivalo se da tada krenu zaozbiljno, no Brain Holidays su nestali sa scene.

Je li nastao uobičajeni nered kad mnogoljudan bend ostane iznenađen mirisom budućeg uspjeha ili ih je nešto drugo omelo, vjerojatno ćemo saznati u skorašnjim intervjuima, jer su se Brain Holidays ovih dana vratili. Album je „Save Peace Babylon Delete“, zvuk i dalje izvoran reggae, članova je osam, a od starih lica ovom je novinaru prepoznatljiv jedino Marko Gaćina, alfa i omega benda.

Malo na hrvatskom, malo na engleskom, novi album Brain Holidaysa nema namjeru biti pretenciozan, revolucionaran i buntovan u odašiljanju poruka. Roots reggae kakvog danas grupa nudi, melankoličan je, oprezno optimističan, snen, hipnotizirajući, bez suvišnih zvukova i nepotrebnog kompliciranja. U dobro znanoj maniri zamagljenih reggae perspektiva, Gaćina i njegova nova ekipa tekstualno se dodiruju detalja iz aktualnog hrvatskog i globalnog trenutka, pritom samim pristupom sugerirajući da ništa ne zaslužuje niti sekundu nerviranja.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=moJi113HnHI[/youtube]

Koristeći osnovni ritam, uz obaveznu brass sekciju, Brain Holidays mirno voze jednosmjernim putem za Jamajku preko „Armageddona“, „Voice od Getto“, „Daj mi ljubav“, „Kapetana“, „Budi pozitivan“ i ostalih novih komada, njih ukupno dvanaest. Sve je stvoreno od istog reggae tkiva, album je nemoguće razbiti na komadiće i analizirati. Ali ako u neku od ponuđenih skladbi baš treba uprijeti prstom, neka to bude „Politika Man“, koja u  svojih pet minuta trajanja objedinjuje sve što je ovaj osvrt pokušao reći.

Nismo nekako uspjeli na albumu pronaći trenutak koji bi šarmom dosegnuo na početku spomenutu „Liars Hunting“. Ništa zato, Youtube je uvijek na dohvat ruke…

Ocjena: 8/10

(Dallas Records, 2013.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X