Branimir Štulić tvrdi da je direktor Croatia Recordsa sebe lažno naveo kao tonskog snimatelja na reizdanju albuma ‘Ravno do dna’

Branimir Štulić javio nam se još jednom povodom prošlotjednog reizdanja albuma ‘Ravno do dna” grupe Azra koje je objavila Croatia Records, te u svom stilu naveo kako je Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa sebi pripisao ulogu tonskog snimatelja legendarnog albuma, umjesto Mladena Škaleca koji je to doista bio u Kulušiću 1981. godine. Izjavu Branimira Štulića prenosimo u cijelosti.

Faktografija na poleđini albuma ‘Ravno do dna’ ; gornja slika – reizdanje 2022., donja slika: original iz 1982. godine

“I naravno, Babogredac dade napisati na vinilskom reizdaњu Ravno do dna (kako već to novine prenesu) da on beše tonski snimateљ koncerta (Mladen Škalec ton majstor, a ja producent).

Babogredački Luburić nije ništa snimao, on je u Kulušiću jedino ozvučavao; tonski snimateљ koncerta i ton majstor bejaše Mladen Škalec (zato mu je glave i došao, i ne samo њemu, rešivši se nezgodnih svedoka), što se lako može proveriti na svim – do ovog reizdaњa – izdaњima, a bilo ih je, kao i na netu, pogleda li se časkom Discogs sajt.

Sa time je usko povezano i uvođeњe prava umjetnika izvođača u hrvatski pravni sustav, što je isto kao Marksovo razvlašćivaњe boљeg staleža, odnosno takozvanih kapitalista, da ga nadomeste gori, ali utoliko podmukliji, koliko i nesposobniji, a sve pod krinkom borbe za radnička prava, koji tada, kao država (ča je po Kajsaru puko ime, tvorevina bez tela i oblika), tako samoopunomoćeni prisvajaju vlasnička prava dotadašњih autora hitova.”

Štulić je potom dodao: “Razglas i rasvjeta nemaju nikakve veze s pločom i snimanjem, komotno se moglo navesti i scenske radnike Kulušića, vozače opreme, pa i taksiste koji su me dovozili svake večeri, da i ne spomiњem one na ulazu koji bi me pustili unutra. Rasvjeta je bila iz Kulušića, a iza pozornice je bilo dvadesetak sijalica koje su tvorile ime Azra, i njih je postavio Marijan Crnarić. Mogao se isto tako zahvaliti i svojoj mami i tati koji su ga takvog napravili.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X