Brian Eno: Gaza i sumrak civilizacije

David Byrne je na svojoj internetskoj stranici objavio pismo svog kolege i prijatelja Briana Enoa, oštrog kritičkog pogleda na situaciju u Izraelu i Palestini naslovljenog ‘Gaza i sumrak civilizacije’.

Brian Eno (Foto: Wikipedia)

Byrne je osjetio potrebu i odgovornost, kako je naveo, da u javnosti objavi Enoovo pismo, kao i jednako tako potresan odgovor na njega od strane Petera Schwartza.

“Danas sam vidio fotografiju uplakanog Palestinca koji drži plastičnu vreću mesa. Bio je to njegov sin. Bio je isjeckan (liječnička riječ) od strane izraleskog projektila – novog oružja, takozvane flechette bombe. Vjerojatno znate o kojoj vrsti govorim – onoj sa tisuće malih iglica oko eksploziva koje samelju ljudsko meso kad bomba eksplodira. Dječak se zvao Mohammed Khalaf al-Nawasra. Imao je četiri godine. Iznenada sam se našao s mišlju da je u toj vreći mogao biti i jedan od mojih sinova, i ta misao me je uznemirila vise od bilo čega u posljednje vrijeme.”, započeo je Brian Eno svoje pismo.

U pismu nadalje propituje Ameriku kakav je njen odgovor na nasilje u Gazi, tvrdeći kako ona Amerika i Amerikance koje poznaje kao prijatelje nisu u stanju tako nešto odobravati, pitajući se koji dio Amerike tako nešto odobrava ustvrđujući tako da je korumpiranost vladajućih slojeva dosegla taj nivo da se može govoriti o sumraku civilizacije.

“Zašto Amerika nastavlja slijepo podržavati ovu jednostranu vježbu etničkog čišćenja? Zašto?! Ja to ne razumijem. Koliko to loše izgleda kad jedna zemlja koja se više od ostalih diči demokracijom i slobodom ulaže novac baš tamo gdje se rasplamsava krvava rasistička teokracija?”, piše nadalje Eno koji tvrdi kako je svjedočio nepravdi u Izraelu tijekom njegova putovanja u tu zemlju 2013. godine. Gdje se po njegovim riječima kanalizacija iz izraelskog dijela naselja slijeva ulicama palestinskog dijela i gdje izraelski dječaci bejzboj palicama tuku palestinske učenike i bivaju nagrađeni za to. “Ponižavanje Palestinaca traje beskrajno iz dana u dan. Odobravaju li to Amerikanci? Je li im to OK? Ili jednostavno ne znaju što se događa?”, još jednom se pita Eno.

Također je otvoreno naveo kako je financiranje i podržavanje cionizma jednako podržavanju Ku Klux Klana u Louisiani, još jednom ističući kako je svojim nedjelovanjem i podržavanjem nasilja u Gazi Zapadna kultura u cijelosti diskreditirana. “Nema tu Kisindžerskog “Realpolitik” osjećaja, zbog toga svi ispadamo loši.”, zaključuje Brian Eno.

Pročitajte u cijelosti pismo koje je napisao Brian Eno.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X