Brian Eno u kampanji za oslobađanje Juliana Assangea

‘Novinarstvo preživljava u atmosferi slobode, a ona se sada gasi’, Brian Eno.

Brian Eno (Izvor: Real Media / Youtube)

Pokrenuta je kampanja koja poziva na pravdu za Juliana Assangea, koji je trenutno smješten u samici u zatvoru najvišeg osiguranja u Belmarshu, čekajući moguće izručenje SAD-u.

Brian Eno pridružio se pred matičnim uredom u Londonu organizatorima iz kampanje Don’t Extradite Assange, kao i pristašama iz Code Pink – američke mirovne kampanje sa sjedištem u SAD-u.

Nova kampanja poziva ljude da poplave matični ured e-mailovima i fizičkim razglednicama (koje se mogu naručiti putem interneta) prije 19. prosinca, a to je datum sljedećeg pojavljivanja na sudu za Assangea.

Ann Wright, bivša generalka američke vojske i zamjenica veleposlanika, koja je podnijela ostavku zbog ilegalnosti rata u Iraku, rekla je malom mnoštvu da u Britaniji kao američka državljanka poziva britansku vladu da oslobodi Assangea.

“Komercijani mediji su se pokazali neupješni kad je u pitanju novinarstvo, a Julian Assange je profesionalni novinar”, izjavila je Ann Wright tom prilikom.

Medea Benjamin, koja je suosnivačica Code Pink, istaknula je da je osoba iza rešetaka bila osoba koja je razotkrila invazije, ubojstva civila i upotrebu mučenja, te da to govori mnogo o američkom i britanskom „pravosudnom sustavu ”.

Brian Eno, glazbeni vizionar, govorio je o sustavnim državnim mučenjima novinara i podsjetio nas da je Assange već duži niz godina u izolaciji, a trenutno se nalazi u Belmarshu.

Treba se prisjetiti da je sve to počelo 2010. godine kada je Chelsea Manning na WikiLeaksu pustila film u kojem su američki helikopteri ciljali i ubijali novinare u Iraku. Nitko od odgovornih nije priveden zbog odgovornosti, ali ona je bila u zatvoru sedam godina, potom puštena, ali sada se vraća u zatvor zbog odbijanja svjedočenja protiv WikiLeaksa.

Zahtjevi za silovanje protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea odbačeni su početkom ove godine. Nikada nije optužen za takav zločin, a optužbe nisu pravilno istražene, tako da upletene žene sigurno nisu dobile pravdu ako doista postoji slučaj. Odvjetnik koji djeluje za tužiteljstvo Crown Prosecution Service čak je 2010. i 2011. godine pisao svojim švedskim kolegama tražeći od njih da ne dođu u Veliku Britaniju na razgovor, iako je pristao razgovarati s njima ukoliko dođu u ekvadorsko veleposlanstvo. CPS je kasnije priznao brisanje e-mailova i dodao mnoštvo spisa zloupotrebe postupka oko Assangeovog pritvaranja.

UN-ov specijalni izvjestitelj za mučenje, Nils Melzer, u svibnju je posjetio Assangea u Belmarshu i napisao: „Gospodin Assange je tijekom nekoliko godina svjesno izložen progresivno teškim oblicima okrutnog, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, čiji se kumulativni učinci mogu opisati samo kao psihološka mučenja.”

Oni koji se zalažu za puštanje Assangea i koji su ga vidjeli na sudu prije samo nekoliko tjedana strahuju za njegov život, opisujući njegovo mentalno i fizičko stanje kao očajno. Iako je kazna za kršenje jamčevine završila u rujnu, a švedske optužbe odbačene, sudac je presudio da će ostati u Belmarshu do ročišta za izručenje u veljači, a uz to su bile neizbježne žalbe i daljnji sudski postupak, daleko izvan toga. I dalje mu uskraćuju sredstva za pripremu pravne obrane, a njegovo zdravstveno stanje svakodnevno se pogoršava.

John Pilger rekao je da je “postupanje i progon Juliana Assangea način na koji diktature tretiraju političkog zatvorenika.”

“Ovo nije važno samo za Assangea, već i za budućnost novinarstva i budućnost držanja vlada da odgovaraju za ono što rade”, izjavio je Brian Eno.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X